Projekt i implementacja bezprzewodowej sieci komputerowej w oparciu o technologię 802.11a - Witowski, Grzegorz (My University, 2010)
Celem pracy inżynierskiej było zaprojektowanie i utworzenie bezprzewodowej sieci komputerowej, która byłaby źródłem łącza internetowego dla mieszkańców miejscowości Zbyszyce, Sienna, Jelna i Lipie. Sieć została zbudowana i jest wykorzystywana w praktyce. Część opisowa pracy składa się z 3 rozdziałów, w których kolejno opisane są następujące zagadnienia: − Wybór sprzętu i technologii, w rozdziale tym opisany został sprzęt użyty w projekcie oraz technologia bezprzewodowego przesyłu danych 802.11a. - Przedstawienie projektu - w tej części pracy, przedstawiono dokładną konfigurację poszczególnych elementów projektu oraz jego lokalizację − Testy – w ostatniej części przedstawione zostały wyniki testów. Projekt miał udostępnić łącze internetowe dla kilkudziesięciu użytkowników. Największym wyzwaniem, było zerwanie ze standardową opinią o bezprzewodowym dostępie do Internetu. Sieć miała być szybka i bezawaryjna. Testy pokazują, że założenia udało się spełnić. Poprzez użycie odpowiedniego sprzętu i przemyślanej konfiguracji, udało się zbudować sieć o dużych rezerwach wydajności. W pierwszych miesiącach działania, jedyne przerwy w działaniu, były spowodowane brakiem zasilania lub problemami po stronie dostawcy Internetu.
Design and Implementation of a Computer Network Based on 802.11a Standard
Keywords: sieci komputerowe; Internet; łączność bezprzewodowa; oprogramowanie komputerowe; planowanie projektów informatycznych