„Islamizacja” Europyw kontekście zderzenia cywilizacji - Stawiarska, Kamila (My University, 2010)
Wybierając temat kierowałam się przede wszystkim tym, co podczas trzyletniej nauki na studiach politycznych mnie najbardziej zainteresowało i przyciągnęło moją uwagę. Czyli wysoki przyrost demograficzny w krajach islamskich, który jest bez porównania większy niż w krajach o kulturze chrześcijańskiej oraz problem migracji, czyli wędrówka ludów z krajów trzeciego świata do Europy, w tym głównie z państw islamskich. Teza postawiona przez Samuela P. Huntingtona w „Zderzeniu cywilizacji” doskonale odzwierciedla treść moich badań, ponieważ wiele dowodów wskazuje na możliwy konflikt; spór wynikający z różnic kulturowych i religijnych. Zgodnie z twierdzeniem Huntingtona nieustanny napływ imigrantów z cywilizacji islamskiej powoduje niechęć, obawy i strach społeczeństwa europejskiego w stosunku do wyznawców Allaha. Problem dotyczący islamizacji Europy, czy też już zislamizowanej Europy zatacza coraz to szersze kręgi. O tym zjawisku mówi się w codziennej prasie, telewizji, wydaje się mnóstwo książek, publikacji naukowych i nie przestają się pojawiać nowe artykuły w Internecie. Autorka skupiła się na artykułach, publikacjach, książkach, które zwróciły jej uwagę.
Islamisation of Europe in the context of the clash of civilizations
Keywords: islam; Europa; kultura; religia; różnice kulturowe; zderzenie cywilizacji