Funkcjonowanie rachunku i kontroli kosztów w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. L. Rydygiera w Krakowie - Mika Magdalena (My University, 2004)
Celem pracy jest przedstawienie funkcjonowania rachunku i kontroli kosztów w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. L. Rydygiera w Krakowie. Przedstawiono literaturowe pojęcie kosztów, ukazano specyfikę budowy rachunku kosztów w zakładach opieki zdrowotnej oraz zasady ewidencji kosztów w różnych układach. Przedstawiono pojęcie, zadania i rodzaje kalkulacji wraz z ustaleniem jednostkowego kosztu wytworzenia procedur medycznych na przykładzie Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. L. Rydygiera w Krakowie jako typowego zakładu opieki zdrowotnej.
Keywords: koszt; rachunek kosztów; zakład opieki zdrowotnej; ewidencja kosztów; kalkulacja kosztów