Analiza fundamentalna i techniczna jako przydatne narzędzia inwestora giełdowego na przykładzie spółki PKO BP S.A. - Jaworecka, Anna (My University, 2007)
W pracy przedstawiono wybrane aspekty analizy fundamentalnej i technicznej spółek giełdowych oraz podjęto próbę zbadania ich przydatności do trafnego podejmowania decyzji inwestycyjnych na przykładzie jednej z największych spółek notowanych na GPW w Warszawie – banku PKO BP S.A. Rozdział pierwszy pracy zawiera podstawowe informacje dotyczące analizy technicznej i fundamentalnej firmy wraz z opisem sposobu wyznaczania podstawowych wskaźników obu analiz. Kolejny rozdział to charakterystyka banku PKO BP S.A. Przedstawiono w nim krótką historię banku oraz formę jego prywatyzacji. Następny rozdział zawiera analizę fundamentalna PKO BP S.A. w oparciu o tzw. analizę wskaźnikową. Druga cześć tego rozdziału stanowi opis wybranych aspektów analizy technicznej PKO BP S.A. z wykorzystaniem programu komputerowego do analizy technicznej SuperCharts. Na końcu tego rozdziału zawarto rozważania na temat prognozy zachowania się notowań akcji w przyszłości. Podsumowanie pracy zawiera uwagi na temat wykorzystania w praktyce obu rodzajów analiz wraz z uwagami. Praca niniejsza ma na celu wykazanie, że efektywne inwestowanie na giełdzie papierów wartościowych jest nie tylko zasługa splotu szczęśliwych okoliczności, ale także decyzji w oparciu o analizę rynku według metod pozwalających ocenić prawdziwą wartość danej spółki, a także przewidzieć najbardziej prawdopodobne przyszłe zachowania inwestorów. Skorzystanie w tym celu z przedstawionych wybranych wskaźników technicznych i fundamentalnych w sposób znaczący ułatwia podjecie decyzji inwestycyjnych.
Fundamental and technical analysis as useful tools for a stock market investor; PKO BP S.A. Case study
Keywords: analiza techniczna; analiza fundamentalna; spółki giełdowe; studium przypadku