Restrukturyzacja w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw na przykładzie cegielni „Cerkon” - Kądziołka, Ewa (My University, 2011)
Zakresem tematycznym pracy jest restrukturyzacja przedsiębiorstw. Restrukturyzacja to złożony proces o charakterze ekonomicznym, technicznym, organizacyjnym i społecznym. Polega na zmianie strategii działania przedsiębiorstwa oraz przekształcenia zasad jego funkcjonowania, która zapewnia mu konkurencyjność na rynku. Celem pracy jest przedstawienie oraz próba analizy restrukturyzacji finansowej na przykładzie małej firmy jaką jest Zakład Ceramiki Budowlanej „Cerkon”, jako głównego narzędzia naprawczego, które pozwala przetrwać kryzys związany z brakiem dostosowania organizacji do warunków zewnętrznych oraz określenie wpływu przeprowadzonej restrukturyzacji na dalszy rozwój małego przedsiębiorstwa. W pracy przyjęto hipotezę badawczą, że restrukturyzacja finansowa dla firm sektora MSP stwarza możliwość efektywnego gospodarowania zasobami finansowymi, co zapobiega kryzysom, umożliwia osiągnięcie korzystniejszych wyników ekonomicznych i uzyskanie lepszej pozycji strategicznej na rynku. Na podstawie przeprowadzonej restrukturyzacji finansowej w firmie „Cerkon” w niniejszej pracy potwierdzono hipotezę pracy, a mianowicie, że restrukturyzacja finansowa jest jednym z głównych narzędzi naprawczych przyczyniających się do zmniejszenia zadłużenia i przywrócenia płynności finansowej. Właściwie przeprowadzona restrukturyzacja naprawcza umożliwia odwrócenie niekorzystnych trendów i poprawę bieżącej sytuacji ekonomiczno-finansowej przedsiębiorstwa, a tym samym stwarza podstawę i szansę jego rozwoju w przyszłości.
The re-structuring in the small and medium-sized enterprises sector based on the example Cerkon company
Keywords: restrukturyzacja; sektor MSP; przedsiębiorstwo; restrukturyzacja operacyjna; restrukturyzacja finansowa