Analiza produktu bankowego na przykładzie kart kredytowych Lukas Banku - Wojtaczka, Aleksandra (My University, 2008)
Głównym celem pracy była analiza produktu bankowego na przykładzie kart kredytowych Lukas Banku. Przedstawiona została także strategia kształtowania i sprzedaży kart kredytowych przez samą firmę Lukas Bank. W pracy tej zastosowano badania wtórne i pierwotne dla dokonania analizy porównawczej produktu bankowego. Badania zostały przeprowadzone w celu określenia pozycji konkurencyjnej kart kredytowych Lukas Banku. W tym celu wykorzystano 5 banków tj. PKO BP, BPH, City Bank Handlowy, GE Money Bank oraz Lukas Bank, które w roku 2007 uzyskały według rankingu „Rzeczpospolitej” najlepsze wyniki w sprzedaży kart kredytowych w Polsce. Zastosowano technikę obserwacji uczestniczącej ukrytej, w celu zgromadzenia danych pierwotnych, a następnie analizę tych danych porównano wraz z analizą danych ze źródeł wtórnych. W wyniku przeprowadzonych badań nasuwa się wniosek, iż Lukas Banku ma najkorzystniejszą ofertę otrzymania karty jak i najbardziej profesjonalne podejście do klienta. Głównym czynnikiem korzystnych warunków jest najniższe oprocentowanie na kartach 21,9 %, jeden z najdłuższych okresów bezodsetkowych na rynku- do 56 dni oraz uproszczona procedura otrzymania karty kredytowej. Wystarczy, iż klient zarabia 500 zł (jest to najniższy próg wśród analizowanych ofert), okaże dowód osobisty i podpisze oświadczenie o dochodach, a może starać się o jedną z kart Lukasa. Klient informację o swoim rachunku może otrzymywać w placówce, przez telefon oraz Internet- są to najwygodniejsze formy komunikowania. Poza tym karty Lukas Banku są kartami bezpiecznymi, jako pierwsze wraz z kartami BPH zostały wyposażone w mikroprocesor , poza tym oferta zawiera bogaty pakiet ubezpieczeniowy. Na uwagę zasługuje fakty, że Lukas Bank jako jedyny pozwala klientowi podejmować decyzje, czy karta ma być ubezpieczona, gdyż wiąże się to z dodatkowymi opłatami, nie zostaje mu to odgórnie narzucone.
Analysis of bank product on example of credit card Bank Lukas
Keywords: karty bankowe; karty kredytowe; produkty bankowe; marketing-mix; marketing produktu; cykl życia produktu; analiza SWOT; konkurencyjność banków