Kredyt jako podstawowy produkt bankowy - Zając, Marta (My University, 2015)
Niniejsza praca powstała w celu przedstawienia kredytu bankowego jako podstawowego produktu bankowego. Produkt bankowy czyli opisany w pracy kredyt bankowy otrzymuje się w ramach skorzystania z usługi danego banku. Kredyt postrzegany jest jako specyficzny rodzaj stosunków zobowiązaniowych, którego wyróżniającymi cechami są: zwrotność, celowość i odpłatność. Kredyt bankowy kierowany jest zarówno do osób prywatnych jak i przedsiębiorstw. Praca składa się ze wstępu, czterech rozdziałów i zakończenia. W rozdziale pierwszym została scharakteryzowana postać kredytu bankowego. Zdefiniowano definicje produktu bankowego, pojęcie kredytu bankowego, charakterystykę kredytu bankowego oraz funkcje kredytów bankowych. Drugi rozdział przedstawia rodzaje kredytów bankowego. Trzeci rozdział opisuje czynności związane z udzielaniem kredytu. Do nich należą procedury badań zdolności kredytowej, formy zabezpieczeń kredytów i ryzyko kredytowe. Natomiast ostatni rozdział pokazuje znaczenie kredytów w działalności banku.

This work was created in order to present the bank loan as a basic banking product. Bank product that is described in the work of getting a bank loan under the service of the Bank. The loan is seen as a specific type of contractual relations, whose distinguishing features are: agility, desirability and payment. Bank loan is directed both to private individuals and companies. The work consists of introduction, four chapters and end. In chapter one has been characterized in the form of a bank loan. Defines the definition of the product, the concept of a bank loan, the characteristics of bank credit and bank loans. The second chapter presents the types of bank loans. The third chapter describing the steps for granting credit. These include procedures for credit, a form of security for loans, and credit risk. While the final chapter shows the importance of loans in the Bank's activities.
Credit as a basic banking product
Keywords: bank; kredyt; kredytobiorca; produkt bankowy; system bankowy; credit; borrower; bank product; banking system