Problemy windykacji zaległości podatkowych i opłat o charakterze podatkowym ze szczególnym uwzględnieniem Urzędu Skarbowego w Nowym Sączu - Sieczko Tomasz (My University, 2005)
Terminowe regulowanie zobowiązań podatkowych ma bardzo istotne znaczenie dla budżetu centralnego (planowanie dochodów i wydatków), jak również dla budżetów jednostek samorządu terytorialnego (wzrost ich możliwości finansowych, a co za tym idzie wzmocnienie samodzielności samorządu). Narastający na przestrzeni ostatnich lat problem w postaci zaległości podatkowych wpływa destabilizująco na dochody budżetowe. W efekcie windykacja tych zaległości nabiera szczególnego znaczenia, gdyż sprawnie przeprowadzona egzekucja zaległości podatkowych to wyegzekwowanie od dłużników środków finansowych, a co za tym idzie – realizacja głównego zadania nałożonego na referaty egzekucyjne – funkcji fiskalnej podatków. W zmieniających się na przestrzeni kilku lat przepisach podatkowych, sprawy windykacji zaległości podatkowych były tematem mniejszej wagi. Ostatnio, gdy zagadnienie to urosło do rangi problemu daje się zauważyć coraz więcej zainteresowania tą sprawą, szukania nowych, bardziej skutecznych rozwiązań mających na celu unowocześnienie i usprawnienie metod poboru i egzekwowania zaległości podatkowych. Wymaga to niewątpliwie więcej nakładów środków finansowych, zatrudnienia kompetentnych i odpowiedzialnych pracowników. Są to jednak warunki konieczne dla uporania się za problemem zaległości podatkowych. Celem niniejszej pracy jest analiza i ocena skuteczności działań windykacyjnych stosowanych w Urzędzie Skarbowym w Nowym Sączu. Ma ona za zadanie wykazać z jednej strony wagę zaległości podatkowych i ich negatywny wpływ na dochody budżetowe, a z drugiej strony zaprezentować egzekucję administracyjną jako narzędzie przymusowego wykonania zobowiązań. Hipoteza badawcza zakłada, że przy narastaniu z roku na rok coraz to większych zaległości podatkowych stosowana dotychczas egzekucja administracyjna nie jest w miarę skuteczna, a więc konieczne są zmiany legislacyjne i techniczne.
Keywords: system podatkowy w Polsce; podatki pośrednie; podatki bezpośrednie; opłaty; zaległości podatkowe; egzekucja administracyjna; Urząd Skarbowy w Nowym Sączu; windykacje