Społeczno-polityczna aktywność sądeckich kobiet w świetle prasy lokalnej po 1989 r. - Kiemystowicz, Bożena (My University, 2014)
Praca niniejsza traktuje o aktywności społeczno-politycznej sądeckich kobiet po 1989 r. w dwóch aspektach. Pierwszy to analiza artykułów prasy lokalnej traktujących zarówno o działaczkach politycznych jak i społecznych, a drugi to wywiady z dziesięcioma najlepiej działającymi kobietami zarówno w sferze polityki jak i organizacji społecznych. Celem pracy było wykazanie czy sądeckie kobiety angażują się w działania polityczne i społeczne. Na podstawie przeprowadzonych badań należy stwierdzić, że bardzo nieliczna była liczba sądeczanek zaangażowanych politycznie zaraz po 1989 r. Bardzo mało kobiet współtworzyło powstające w tym okresie partie polityczne. Zamieszczone w pracy dane statystyczne dotyczące wyborów parlamentarnych i samorządowych pokazują jak z biegiem lat zwiększa się liczba kandydatek w tych wyborach. Nieco lepiej przedstawia się sytuacja w działalności społecznej. Większość prężnie działających organizacji jest zarządzana przez kobiety. Z udzielonych przez nie wywiadów wynika, że większą satysfakcję sprawia im działalność społeczna. Ponadto wszystkie zgodziły się ze stwierdzeniem, że na przestrzeni lat 1989 do 2014 liczba kobiet aktywnych politycznie w Nowym Sączu jest zbyt mała, a powodem są głęboko zakorzenione stereotypy kulturowe i tradycja.

This study deals with the sociopolitical participation of women in Nowy Sącz after the year 1989 in two aspects. The first is an analysis of the local press articles about politically and socially active women. The second apect is the interviews with the ten most active women, both in politics and social organizations. The aim of the study was to determine whether women in Nowy Sącz are engage in political and social action. On the basis of conducted survey it is clear that soon after the year 1989 there was a very small number of women in Nowy Sącz, who were involved in political activity. Also, in that time, very few women belonged to the political parties. Statistics (posted in this study) relating to the parliamentary and local elections show, how the number of female candidates was increasing. The situation of social participation looks better – most of dynamically operating NGOs is managed by women. In the interviews they claim that social activity gives them greater satisfaction. They all agreed with the statement that from the year 1989 to the year 2014 the number of politically active women in Nowy Sącz was too small and that this situation has its roots in cultural stereotypes and tradition.
Sociopolitical participation of women in Nowy Sącz in the light of the local press after the year 1989
Keywords: prasa lokalna; artykuł; partia polityczna; organizacja pozarządowa; fundacja; wybory parlamentarne; wybory samorządowe; samorząd; aktywność; wywiad; local press; article; political party; NGO; foundation; parliamentary elections; local elections; local government; participation; interview