Funkcjonowanie franchisingu w branży gastronomicznej - Opach, Karolina (My University, 2011)
Niniejsza praca w szczegółowy sposób prezentuje funkcjonowanie punktów gastronomicznych należących do największej w Polsce sieci franczyzowej zrzeszającej mini piekarnie. W rozprawie wnikliwie podjęty został temat działalności piekarni usytuowanych w Tarnowie oraz Chrzanowie. Obszar merytoryczny pracy opisuje proces powstania oraz rozwoju systemu franczyzowego w Polsce, charakteryzuje franczyzę w branży gastronomicznej oraz prezentuje funkcjonowanie piekarni i mini piekarni w tym systemie. Ponadto szeroko omówiona została również specyfika kontaktu franczyzowego, prawa i obowiązki stron umowy, korzyści oraz problemy wynikające z zawartej współpracy pomiędzy franczyzodawcą, a franczyzobiorcą. Oddzielny rozdział poświęcony został opisowi organizacji pracy punktów piekarniczych oraz znajdującemu się w nich asortymentowi. Opracowanie rozpoznaje również bezpośrednie otoczenie konkurencyjne mini piekarni, wskazuje jej partnerów handlowych oraz głównych klientów. Opisane przez Autorkę zagadnienia odgrywają ważną rolę w procesie podejmowanych przez przedsiębiorcę decyzji biznesowych dotyczących opłacalności przystąpienia do systemu franczyzowego.

This thesis presents in detail the operation of catering outlets belonging to Poland's largest mini bakery franchise network "Fornetti" . The publication was carefully undertaken on the activities of a bakery located in Tarnow and Chrzanow. Field of work describes the formation and developing process of the franchise system in Poland, characterizes franchise in the catering industry, and presents a functioning mini-bakery in this system. In addition, widely discussed the specifics of the franchise contract, the rights and obligations of parties to the agreement, the benefits and problems arising from the collaboration between the franchisor and the franchisee. A separate chapter was devoted to the description of the organization of work in franchise points and appearing products in their assortment. The thesis also shows the immediate surroundings of competitive mini-bakeries, indicates its trading partners and major customers. The author describes the issues that play an important role in the process of decision making by an entrepreneur on the profitability of joining the franchise system.
Functioning of the franchise in the catering industry
Keywords: franczyza; umowa franczyzowa; mini piekarnia; promocja; analiza kosztów; franchise; franchise agreement; mini bakery; promotion; cost analysis