Wpływ specjalnej strefy ekonomicznej INVEST-PARK na rozwój Regionu Wałbrzyskiego - Jagiełka, Paweł (My University, 2006)
Celem pracy było określenie wpływu Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej „Invest-Park” Sp. z o.o. na swoje otoczenie. Pierwsza część pracy poświęcona jest kompleksowej analizie zjawiska obszarów uprzywilejowanych. Omówione zostały przyczyny powstania w Polsce tego narzędzie pomocy regionalnej, oraz szczegółowa analiza ustawodawstwa, które umożliwiło tworzenie stref. Ważnym elementem w tej części jest uwzględnienie wpływu, jaki miała Unia Europejska na kształt dzisiejszych stref ekonomicznych, działających w Polsce. Część druga pracy omawia zasadność powstania specjalnej strefy ekonomicznej w regionie Wałbrzycha. Przedstawiony został obraz miasta przed powstaniem strefy. Szczególny nacisk postawiono na wpływ przemysłu górniczego na obraz miasta. Gospodarka miasta od najstarszych dziejów opierała się właśnie na górnictwie i to na jego barkach wytworzyły się inne gałęzie wałbrzyskiej gospodarki. Upadek przemysłu górniczego oraz przemiany lat 90tych, doprowadziły do upadku przemysłów pokrewnych. Skutkowało to powstaniem w regionie wysokiego bezrobocia strukturalnego, o znacznie wyższym poziomie od średniej krajowej. Część trzecia omawia szczegółowo funkcjonowanie wałbrzyskiej specjalnej strefy ekonomicznej, jako całości. Zastosowano podział na trzy etapy rozwoju WSSE, oparty na odpowiednich czynnikach wpływających na rozwój strefy. Ostania część pracy poświęcona została konkretnie podstrefie wałbrzyskiej i jej wpływowi na miasto Wałbrzych. Zawężenie obszaru oddziaływania strefy do mniejszego regionu, pozwoliło lepiej obserwować zmiany poszczególnych wskaźników, opisujących stan lokalnej gospodarki. Ta część najbardziej odzwierciedla punkt widzenia społeczności lokalnej na tworzenie specjalnych stref ekonomicznych.
Influence of the Wałbrzych special economic zone “Invest-Park” on the Region of Wałbrzych
Keywords: specjalne strefy ekonomiczne; obszary uprzywilejowane; rozwój regionalny; Wałbrzyskaj Specjalna Strefa Ekonomiczna