Ryzyko a stopa zwrotu z inwestycji portfelowych w Polsce - Drożdżał, Dariusz (My University, 2001)
Podstawowym celem każdej inwestycji w papiery wartościowe jest uzyskanie wzrostu wartości zainwestowanego kapitału. To właśnie stopa zwrotu, czyli stosunek zysku do nakładów poniesionych na zakup danego papieru wartościowego jest jednym z podstawowych kryteriów jakimi kieruje się inwestor przy podejmowaniu decyzji o zakupie danego papieru wartościowego. Jednak z uwagi na występowanie elementu niepewności co do przyszłej stopy zwrotu, pojawia się także element ryzyka. Niniejsza praca ma na celu zbadanie relacji pomiędzy ryzykiem a stopą zwrotu z inwestycji portfelowych na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych w kontekście relacji wartości księgowej do wartości rynkowej spółek giełdowych. Wyjaśniono zależności pomiędzy ryzykiem a stopą zwrotu z inwestycji w akcje, omówiono pojęcie ryzyka inwestycyjnego, jego rodzaje i czynniki, które wpływają na ryzyko, a także miary ryzyka akcji. Dokonano analizy teorii portfelowych kontekście ryzyka, przedstawiono alternatywne miary ryzyka oraz wyjaśniono zależność pomiędzy współczynnikiem beta, a odchyleniem standardowym. Zaprezentowano badania zależności pomiędzy ryzykiem a stopą zwrotu z inwestycji w akcje notowane na WGPW w oparciu o testy, jakie przeprowadzili Eugene Fama i Kenneth French. Dokonano próby odpowiedzi na pytanie, czy na rynku polskim spółki o potencjale wartości przynoszą wyższe zwroty niż spółki o potencjale wzrostu.
Keywords: finanse; papiery wartościowe; stopa zwrotu; ryzyko; Giełda Papierów Wartościowych; ryzyko inwestycyjne; akcje; model CAPM