Analiza działalności inwestycyjnej przedsiębiorstwa w obszarze inwestycji odtworzeniowych i modernizacyjnych - Siembab-Kopacz, Agnieszka (My University, 2009)
Podstawowym celem pracy jest przedstawienie procesu odtwarzania zużytych składników środków trwałych, bądź modernizacja istniejących oraz szeregu czynników wpływających na jego przeprowadzenie od momentu podjęcia decyzji dotyczącej odtworzenia czy modernizacji aż do chwili ponownego ich oddania do używania. W pracy przyjęto następujące hipotezy badawcze: 1. Decyzja o sposobie realizacji inwestycji - poprzez zakup nowych środków czy też modernizacje istniejących - wymaga przeprowadzenia szerokiej, specjalnej analizy, wykraczającej znacznie zwykłe porównanie kosztowe. 2. Istotny wpływ na decyzje o formie realizacji inwestycji (poprzez odtworzenie czy też modernizacje) ma faza cyklu życia organizacji. 3. Decyzje dotyczące sposobu realizacji inwestycji stanowią jeden z kluczowych problemów zarządzania infrastruktura w Polskiej energetyce. 4. Problem wyboru sposobu realizacji inwestycji dotyczy wszystkich przedsiębiorstw dysponujących ogromną infrastrukturą techniczną. 5. Dotychczas nie zostały wypracowane jednoznaczne modele analizy decyzyjnej w zakresie sposobu realizacji inwestycji. Praca obejmuje cztery rozdziały. W I przedstawiono pojecie i rodzaje inwestycji rzeczowych oraz dokonano ich podziału według różnych kryteriów. Dalej omówione zostały metody oceny efektywności projektów inwestycyjnych jako próba zdefiniowania celowości inwestycji. Rozdział II przybliża problematykę inwestycji odtworzeniowych i modernizacyjnych, będących głównym problemem niniejszej pracy. Omówiony tu został specyficzny charakter tej grupy inwestycji rzeczowych jak również ich cele. Rozdział III to prezentacja wybranej dla celów badań empirycznych firmy. Przedstawiona została charakterystyka przedsiębiorstwa ENION S.A. Oddział w Tarnowie Zakład Energetyczny Tarnów. Charakterystyka objęła zagadnienia takie jak zasięg terytorialny działalności firmy, misję, strukturę organizacyjną oraz omówienie zakresu zadań wydziału inwestycji. Ostatni rozdział pracy, ujmuje problematykę realizowanych w analizowanym przedsiębiorstwie inwestycji, ich zakres i strukturę rzeczową jak również efekty ich realizacji w omawianych latach. W dalszej części rozdziału omówiona została strategia działalności inwestycyjnej oraz jej znaczenie dla współczesnej energetyki naszego kraju.
Analysis of the enterprise's investment activity in the area of replacement and renewal investments
Keywords: inwestycje przedsiębiorstw; inwestycje odtworzeniowe; inwestycje modernizacyjne