Rola umiejętności komunikacyjnych w poszukiwaniu pracy - Buńda Katarzyna (My University, 2007)
Komunikacja to proces, który zachodzi nieustannie, bowiem przez cały czas swoją postawą ciała, mimiką, gestykulacją, jak również słowami przekazujemy informacje. Jednak aby komunikacja mogła istnieć muszą istnieć trzy ogniwa: nadawca czyli osoba, która przesyła określoną informację; odbiorca czyli osoba, do której daną informację kierujemy oraz określony kod czyli sposób przekazu tej informacji – obraz, gest, słowo itp. Komunikowanie się może być jednokierunkowe kiedy nadawca przekazuje informacje bez oczekiwania ich potwierdzenia przez odbiorcę, lub dwukierunkowe nadawca uzyskuje potwierdzenie przekazywanej informacji. Umiejętności komunikacji interpersonalnej są niezwykle ważne w procesie poszukiwania pracy. Wiele nieporozumień i niepowodzeń w relacjach zawodowych, jest wynikiem złej lub nieumiejętnej komunikacji. Szukając pracy często musimy zaprezentować się potencjalnemu pracodawcy, przedstawić swoje umiejętności i cechy charakteru. Znajomość zasad skutecznej komunikacji pozwala bardzo często rozproszyć obawy pracodawcy co do tego czy nadajemy się na określone stanowisko pracy. Celem pracy jest określenie roli umiejętności komunikacyjnych podczas poszukiwania pracy.
The role of communication skills in job searching
Keywords: komunikacja; bariery komunikacyjne; komunikacja niewerbalna; komunikacja bezpośrednia; polityka zatrudniania w Polsce; rynek pracy; autoprezentacja