Globalny kryzys finansowy 2008-2009 i jego wpływ na polski sektor bankowy na przykładzie banku PKO BP SA - Totoś, Regina (My University, 2010)
Sektor bankowy to obecnie jedna z najprężniej działających dziedzin polskiej gospodarki. Jednak podobnie jak w skali globalnej, i w naszym kraju jest to sektor, który z dużą wrażliwością reaguje na wszelkie mechanizmy o znamionach kryzysu. Celem niniejszej pracy jest zbadanie wpływu kryzysu finansowego 2008-2009 na sektor bankowy w Polsce na przykładzie banku PKO BP. Stawiając hipotezę, że bank PKO BP wyszedł z kryzysu obronną ręką, celem niniejszej pracy jest analiza wpływu kryzysu na takie aspekty działalności banku jak: - działalność kredytowa – działalność depozytowa - wyniki finansowe. Powyżej sygnalizowane wyznaczniki działalności banku PKO BP, przedstawione jednocześnie w kontekście działań i wyników polskiego sektora bankowego pozwolą zarazem na obalenie, lub udowodnienie postawionej hipotezy. Praca napisana w oparciu o bogatą literaturę tematu, składa się z trzech rozdziałów. W rozdziale pierwszym przedstawione zostały zagadnienia kryzysu finansowego lat 2007 – 2009, który jako wynik ogólnoświatowej zapaści gospodarczej objawił się tak że w sektorze bankowym. W rozdziale tym przedstawione zostały teoretyczne zagadnienia kryzysu gospodarczego, poparte charakterystyką największych kryzysów na świecie, w kontekście których zostały zaprezentowane także specyficzne cechy światowego kryzysu lat 2007 – 2009. Rozdział drugi dotyczy zagadnienia systemu bankowego, który ukształtował się w Polsce po transformacji ustrojowej lat 90-tych XX wieku. W celu zobrazowania zmian, jakie się wówczas dokonały, rozdział ten zawiera również krótki zarys kształtowania się bankowości polskiej przed rokiem 1989. Na kanwie powyższego zarysu historycznego zaprezentowane również zostały kolejne etapy rozwoju banku PKO BP. W rozdziale trzecim przedstawione zostały konkretne zagadnienia związane z funkcjonowaniem banku PKO BP w okresie kryzysu finansowego. Dokonana została analiza jego działalności kredytowej i depozytowej. Rozdział wieńczy prezentacja funkcjonowania banku PKO BP w aspekcie polskiego sektora bankowego, co pozwala na dokonanie porównań i przedstawienie ostatecznych wniosków jak weryfikację postawionej hipotezy.
Global financial crisis of 2008-2009 and its influence on the polish banking sector the case of bank PKO BP SA
Keywords: kryzys finansowy; bankowość