Inwestycje w gminie Brzesko w latach 2000-2002 - Pękala Dorota (My University, 2005)
rocesy zmian społeczno – gospodarczych zapoczątkowane na przełomie lat dziewięćdziesiątych dotknęły także sferę gospodarki publicznej. Dzięki reformie gospodarczej gminy stały się swoistym podmiotem podejmującym decyzje na własny rachunek i odpowiedzialność. Stały się one ważnym uczestnikiem życia gospodarczego, którego zadaniem jest wypełnienie potrzeb mieszkańców, stworzenie warunków umożliwiających rozwój intelektualny, zapewnienie bezpieczeństwa, a także dbanie o promocje gminy zachęcając tym samym ludność do pozostania i osiedlania się na tychże terenach.Celem niniejszej pracy jest, przedstawienie i ocena sposobów działania gminy w zakresie działalności inwestycyjnej, na przykładzie gminy Brzesko w latach 2000-2002.
Keywords: samorząd terytorialny; finanse gminy; inwestycje gminy; rozwój ekonomiczny; analiza SWOT; gmina Brzesko