Kobiecy i męski styl zarządzania: analiza porównawcza - Bodziony, Magdalena (My University, 2010)
Przedmiotem badań w niniejszej pracy jest porównanie stylu zarządzania kobiet i mężczyzn na podstawie przeprowadzonego badania ankietowego wśród 30 kobiet i mężczyzn. Problemem badawczym natomiast jest różnica w sposobie zarządzania obydwu płci oraz wiążące się z tym tematem nierozerwalnie stereotypy na temat kobiet i mężczyzn. Przedstawiona została ogólna sytuacja kobiet i mężczyzn na rynku pracy, jak również społeczne różnice między przedstawicielami obydwu płci. Analiza obejmuje zagadnienia tematu w czterech aspektach: 1) preferowanych cech, które powinien posiadać kierownik, 2) charakterystycznych cech kobiety-menadżera, 3) charakterystycznych cech mężczyzny menadżera, oraz 4) czynników determinujących styl zarządzania. Wyniki wskazują, iż płeć nie ma wpływu na styl zarządzania kobiet i mężczyzn. Jest to zastanawiające jeżeli spojrzeć na różne oceny respondentów dotyczące styli zarządzania kobiet i mężczyzn, przypisując im wręcz przeciwstawne cechy. Równie interesującym jest fakt, iż respondenci preferują mężczyznę w roli menadżera, pomimo tego, iż posiada on według nich cechy menedżera mało pożądane. W oparciu o otrzymane wyniki badania omówiono stereotypy na temat sposobu zarządzania kobiet i mężczyzn oraz ich społeczne konsekwencje.

The main goal of this thesis is to carry out a comparison of different managing styles between women and men, based on survey responses of 30 men and women. The main research subject is a difference of the way of managing people between two sexes. The first part of this thesis shows the overall situation of women and men on the labour market and social differences between representatives of both sexes. Analysis contains 4 aspects: 1) preferred characteristics that good manager should possess, 2) characteristics of female manager, 3) characteristic of male manager, and 4) decisive factors which determine the managing style. The results show that gender has no impact on the management style of men and women. This is puzzling when you look at the various assessments of respondents about the management styles of men and women, giving them even contradictory qualities. Equally interesting is the fact that respondents prefer man as a manager, despite the fact that they think he has some undesirable features as a manager. Based on the results, the last part of the thesis brings up the subject of stereotypes of female and male managing style and all the social consequences connected with that topic.
Women's and men's styles of management: comparative analysis
Keywords: style zarządzania; różnice płci; gender; stereotypy płci; styles of management; differences of sex; gender; stereotypes of sex