Funkcjonowanie audytu wewnętrznego w spółkach z udziałem skarbu państwa na przykładzie Zakładów Azotowych w Tarnowie - Mościcach S.A. - Kot, Artur (My University, 2013)
Audyt to proces zarówno wewnętrznej jak i zewnętrznej oceny stanu organizacji, który jest przeprowadzany przy udziale niezależnych ekspertów. Celem całego procesu audytowania jest wspieranie kierownictwa w czynnościach decyzyjnych, które warunkują realizację krótko i długoterminową celów organizacji. Zadaniem jego jest uczestniczenie w generowaniu wartości dodanej dotyczącej zakresu zarządzania organizacją. Celem pracy jest przedstawienie funkcjonowania audytu wewnętrznego w przedsiębiorstwie na przykładzie Zakładów Azotowych w Tarnowie-Mościcach S.A. Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy rozdział opisuje formalno-prawne aspekty audytu wewnętrznego, jego istotę i zagadnienia, ukazano w nim standardy, role oraz zasady audytu wewnętrznego, jego rodzaje. W drugim rozdziale omówiono ryzyko występujące w audycie wewnętrznym, metody jego oceniania oraz zarządzania nim przez audytora wewnętrznego. W trzecim rozdziale, empirycznym, przedstawiono funkcjonowanie audytu wewnętrznego w spółkach z udziałem Skarbu Państwa na przykładzie Zakładów Azotowych w Tarnowie – Mościcach S.A., przedstawiono w nim strukturę organizacyjną oraz strukturę akcjonariatu przedsiębiorstwa, opisano Grupę Kapitałową oraz spółki, które wchodzą w jej skład. Wiadomo, że system prowadzenia audytu wewnętrznego różni się i nie zawsze jest on taki sam. Każda jednostka, organizacja, firma czy spółka ma odrębny system przeprowadzania audytu. Różnice te uwidaczniają się w otrzymywanych wynikach. Tak więc, aby audyt wewnętrzny mógł być zrealizowany i zakończony sukcesem, wymaga on niezależnego zdyscyplinowanego i systematycznego postępowania.
Internal auditing in state treasury companies as exemplified by the Azoty Chemical Company in Tarnów – Mościce.
Keywords: audyt wewnętrzny; zarządzanie ryzykiem; struktura organizacyjna; ryzyko