Internet jako opcja rozwoju firmy na przykładzie "Optimus" S.A. - Szukalska, Agnieszka (My University, 2004)
Lata dziewięćdziesiąte to lata tak zwanego boomu internetowego. Wtedy to Internet zaczął być wykorzystywany na szeroką skalę w różnych dziedzinach życia. Coraz więcej firm i osób prywatnych zaczęło zdawać sobie sprawę z udogodnień, jakie niesie ze sobą ogólnoświatowa komunikacja elektroniczna. W związku z powyższym firma Optimus przeanalizował rozwój technologii internetowej na świecie i chciała w jak najlepszy sposób wykorzystać szansę na swój dalszy rozwój poprzez uruchomienie portalu internetowego o nazwie Onet.pl. Jednak w stosunkowo krótkim czasie od jego uruchomienia, firma podjęła decyzję o sprzedaży portalu. Celem poniższej pracy jest udzielenie odpowiedzi na nurtujące nas pytanie: dlaczego firma Optimus sprzedała portal internetowy Onet.pl innemu Holdingowi skoro z usług internetowych zaczęła korzystać coraz to większa rzesza ludzi oraz czy Internet może być opcją rozwoju firmy ?
Keywords: strategia rozwoju firmy; macierzy Ansoffa; innowacje jako strategia rozwojowa; Internet; gospodarka; analiza SWOT; OPTIMUS S.A.; inwestor strategiczny