Efektywność wydatkowania subwencji i dotacji samorządu terytorialnego na przykładzie gminy Grybów - Szczepanik, Anita (My University, 2014)
W pracy podjęta została problematyka oceny efektywności budżetu, jako narzędzia zarządzania przez władze samorządowe. W części teoretycznej przedstawiono ogólne informacje dotyczące pojęcia efektywności, jak również przybliżono temat samorządu terytorialnego. W drugiej części pracy przedstawiono dochody i wydatki gminy Grybów w badanym okresie. Celem pracy było dokonanie analizy budżetu gminy Grybów - jej dochodów i wydatków. Wśród dochodów pozyskiwanych przez opisywaną gminę, szczególną uwagę zwrócono na subwencje oraz dotacje, a przede wszystkim na efektywność ich wykorzystania przez gminę Grybów w latach 2010 - 2012. Niezbędne do analizy dane, zaczerpnięto z Głównego Urzędu Statystycznego (głównie Banku Danych Regionalnych) oraz danych udostępnionych przez Urząd Gminy Grybów.

The work undertaken has been the question of assessing the effectiveness of the budget as a management tool by local authorities. In the theoretical part provides general information about the concept of efficiency, as well as brought closer to the local government. In the second part of the paper presents the revenue and expenditure of the Municipality Grybow the period considered. The aim of the study was to analyze the budget of the Municipality Grybów - its income and expenditure. Among the income derived by the municipality described, particular attention was paid to subsidies and grants, and above all, the effectiveness of their use by the community Grybow between 2010 and 2012. Necessary to analyze the data, taken from the Central Statistical Office (mainly the Regional Data Bank) and the data made available by the Municipal Office Grybow.
Efficiency of spending, grants and subsidies to local government municipal example Grybow
Keywords: gmina; budżet gminy; subwencja; dotacja; municipality; municipal budget; grant; subsidy; efektywność; efficiency