Kampania wyborcza Aleksandra Kwaśniewskiego w roku 2000. Strategia utrzymywania poparcia - Groń Dawid (My University, 2008)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie narzędzi i instrumentów związanych z marketingiem politycznym, które są niezbędne do budowania nowoczesnych kampanii wyborczych na podstawie kampanii wyborczej Aleksandra Kwaśniewskiego w roku 2000. W ich skład wchodzi dobrze zorganizowana komunikacja bezpośrednia oraz równie sprawnie przeprowadzona komunikacja pośrednia i medialna. Istotnym czynnikiem wyróżniającym te kampanię było wykorzystanie Internetu jako nowego nośnika przekazu. Pomimo, iż Aleksander Kwaśniewski jeszcze przed wyborami był postrzegany jako faworyt, zdecydowano się wykorzystać wszystkie dostępne środki i techniki aby odnieść bezkonkurencyjne zwycięstwo w I turze. W pracy opisano sytuację przed wyborami oraz przedstawiono prezydenturę Kwaśniewskiego, której rezultat przyczynił się do pozytywnej oceny społeczeństwa. Przedstawiono start oficjalnej kampanii prezydenckiej. Opisano elementy niezbędne przy rozpoczęciu kampanii, takie jak organizacja sztabu wyborczego i planowanie strategii. Uwagę poświęcono komunikacji bezpośredniej oraz kalendarium wyjazdów Kwaśniewskiego, relacjonowanych głównie przez lokalne źródła prasowe, a także prawybory w Nysie, które stanowią sprawdzian przedwyborczy realizowany w ramach komunikacji bezpośredniej. Opisano komunikację pośrednią i prowadzenie kampanii medialnej oraz zastosowanie i konsekwencje kampanii negatywnej. Przedstawiono wynik wyborów, opisano aspekt finansowy oraz dokonano analizy przyczyn zwycięstwa.
Aleksander Kwasniewski presidential pampaign in 2000. Strategy of keeping electoral support
Keywords: marketing polityczny; komunikacja pośrednia; komunikacja medialna; kampania prezydencka; kampania negatywna