Bankowość elektroniczna w Polsce i w Europie - ocena porównawcza - Mazur Paweł (My University, 2007)
Większość użytkowników produktów i usług bankowych ma od dawna ukształtowany w wyobraźni obraz banku, przedstawiający go jako instytucję konserwatywną, stabilną, a dzięki temu dającą poczucie bezpieczeństwa, pewności i stabilności. Ten od lat ukształtowany stereotyp jest konsekwentnie obalany poprzez działalność banków internetowych. Mimo, iż tak bardzo różni się od znanych do niedawna form korzystania z bankowości, może być bezpiecznym i godnym zaufania kanałem dystrybucji usług i produktów bankowych. Celem niniejszej pracy jest przybliżenie problematyki związanej z bankowością elektroniczną, przedstawienie jej genezy, stanu w jakim obecnie znajduje się w Polsce i na świecie, a także wskazanie perspektyw rozwoju w przyszłości. Dynamiczny rozwój Internetu oraz doskonalenie infrastruktury telekomunikacyjnej i technologii informatycznych pozwalają bankom na wykorzystywanie nowych możliwości świadczenia usług. Przejawem tego zjawiska jest dynamicznie rozwijająca się bankowość internetowa. Co prawda, w porównaniu z państwami wysoko rozwiniętymi występują w Polsce pewne opóźnienia, ale mają one związek przede wszystkim z ograniczonym dostępem do komputerów osobistych i możliwością korzystania z Internetu. Dystans ten sprawia jednak, że to właśnie w Polsce drzemie ogromny potencjał związany z rozwojem bankowości elektronicznej.
Electronic banking in Poland and in Europe - estimate comparative
Keywords: bankowość elektroniczna; Polska; Europa; analiza porównawcza; ocena; analiza SWOT