Ulgi i odliczenia w podatku dochodowym od osób fizycznych na przykładzie urzędu skarbowego w Limanowej w latach 2004-2007 - Suflita, Urszula (My University, 2008)
Niniejsza praca poświęcona jest problematyce ulg podatkowych w podatku dochodowym od osób fizycznych. Analizie poddano odliczenia dokonane przez podatników podlegających Urzędowi Skarbowemu w Limanowej w latach 2004-2007. W rozdziale pierwszym przedstawiono ogólne zasady funkcjonowania systemu podatkowego. Ujęto w nim definicję systemu podatkowego, pojęcie i cechy podatków oraz ich funkcje i klasyfikacje według różnorakich kryteriów. Zawarte w nim zostały także zasady podatkowe oraz sposób konstrukcji podatków. W rozdziale drugim przedstawiona została ogólna charakterystyka podatku dochodowego od osób fizycznych oraz elementy jego konstrukcji. Uwzględniono także zmiany, jakie zaszły w przepisach odnośnie podatku dochodowego po roku 2004, aż do roku 2007. Rozdział trzeci zawiera opis ulg podatkowych, z jakich podatnik miał prawo skorzystać w latach 2004-2007. Przedstawiono w nim rodzaj wykorzystywanych odliczeń od dochodu i od podatku. Z kolei w rozdziale czwartym ujęta została działalność Urzędu Skarbowego w Limanowej i przeanalizowane odliczenia od dochodu i od podatku dokonane przez podatników podlegających temu urzędowi w latach 2004-2007. Praca oparta jest na literaturze fachowej, obowiązujących aktach prawnych, artykułach prasowych oraz materiałach źródłowych uzyskanych w Urzędzie Skarbowym w Limanowej.
Keywords: system podatkowy; podatek dochodowy od osób fizycznych; ulgi podatkowe; studium przypadku