Analiza efektywności zespołu na podstawie Team Diagnostic Survey: rozwój i testowanie wersji rosyjskiej na przykładzie firmy białoruskiej - Zinkevich, Hanna (My University, 2012)
Obecna praca jest efektem zastosowania analizy efektywności pracy zespołu białoruskiej firmy „Electroservice & Co” przy użyciu Team Diagnostic Survey autorstwa R. Hackmana z Uniwersytetu Harvarda oraz jego współpracowników. Prezentuje zachowanie organizacyjne w białoruskim środowisku. Wyniki badań trzech białoruskich zespołów zostały porównane z wynikami badań w Polsce, Ukrainie oraz Chinach. Mimo różnic kulturowych w organizacjach, zespoły z różnych krajów pokazały dość podobne wyniki. Praca zawiera także informacje na temat budowania zespołu oraz czynników wpływających na efektywność pracy w zespole. Do pracy dołączono tłumaczenie TDS na język rosyjski.

This dissertation is a result of application of team work effectiveness analysis to a team of Belarusian Company "Electroservice & Co" using Team Diagnostic Survey created by Richard Hackman from Harvard University and his collaborators. It presents a study of organizational behavior in Belarus. Moreover, the results of three Belarusian teams were compared to results of the same type of research carried out in Poland, Ukraine and China. In spite of cultural differences, the results proved to be similar. Finally, the dissertation contains information on methods of team building and factors that enhance its effectiveness. I am also attaching my translation of TDS to Russian.
Team Diagnostic Survey used to analyze team effectiveness: development and testing of a Russian-language version applied to a Belarusian company
Keywords: efektywność zespołu; motywacja; lider; analiza; budowanie zespołu; team effectiveness; motivation; leader; analysis; team building