Zarządzanie poprzez jakość w hotelarstwie.

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Wołowiec, Tomasz
dc.contributor.author Majkrzak, Anna
dc.date.accessioned 2013-09-09T08:47:29Z
dc.date.available 2013-09-09T08:47:29Z
dc.date.issued 2009-08-27 14:34:20
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/588
dc.description.abstract Celem pracy jest przedstawienie istoty i specyfiki zarządzania jakością w branży hotelarskiej. Tak sformułowany cel pracy zdeterminował sformułowanie kilku cząstkowych pytań badawczych: Czym jest jakość w usługach i jak ją definiować?, Jak mierzyć jakość w usługach hotelarskich?, W jaki sposób zarządzanie jakością w hotelarstwie wpływa na efektywność całej organizacji? Praca zawierającej trzy rozdziały. Rozdział pierwszy zawiera definicję jakości z punktu widzenia różnych ujęć oraz istotę jakości usługi hotelarskiej. Następnie omówiona jest geneza jakości oraz idea TQM – Kompleksowego Zarządzania Jakością a także zasady Deminga, model TQM Oklanda, postępowanie z reklamacjami, zasada kaizen oraz praktyki 5S i unikanie marnotrawstwa. W rozdziale drugim przedstawiono pojęcie kategoryzacji, jej cele i system, podstawy formalno – prawne kategoryzacji wymagania oraz opłaty a także rodzaje obiektów hotelarskich. W dalszej części tego rozdziału poruszono temat systemu rekomendacji, norma ISO 9001-2000, system HCCP w gastronomii, kontrole jakości oraz nagrody i konkursy jakości. Ostatnim tematem tego rozdziału jest zakłócenie jakości usług hotelarskich. W trzecim rozdziale poruszono aspekty ekonomiczne jakości usług. Scharakteryzowano czynniki wpływające na jakość, także wymieniono koszty związane z jakością m.in. koszty amortyzacji, koszty osobowe, koszty materiałów i surowców oraz koszty remontów i wyposażenia również przedstawiono o podział kosztów. W dalszej części pracy opisano metody zarządzania jakością: metody projektowe, metody kontroli a także dodatkowe jak kanban, metoda six - sigma. Końcowym tematem tego rozdziału będą narzędzia i techniki doskonalenia jakości jak: wykres Pareto, arkusze kontrolne, histogramy, „burza mózgów” i wykres przyczynowo – skutkowy, reengineering oraz benchmarking. Praca napisano na podstawie literatury przedmiotu, słowników ekonomicznych, czasopism, ustaw turystycznych oraz informacji znajdujących się w Internecie. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna
dc.subject jakość usług pl
dc.subject hotelarstwo pl
dc.subject zarządzanie jakością pl
dc.title Zarządzanie poprzez jakość w hotelarstwie. pl
dc.title.alternative Management by improving the quality of the hotel. pl
dc.type bachelorThesis pl
dc.date.updated 2013-09-05T12:57:42Z


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info