Abstract:
Ze względu na znaczącą rolę, jaką odgrywa ryzyko kredytowe ważne jest przestrzeganie pewnych zasad i procedur przy udzielaniu kredytów. Zagadnienia te stanowią podstawowy obszar teoretyczny tej pracy. Praca ma charakter teoretyczno-empiryczny, a jej celem jest ukazanie zagadnień dotyczących zarządzania ryzykiem kredytowym, będącego głównym elementem działalności każdego banku. Praca została podzielona na trzy rozdziały. Pierwszy rozdział charakteryzuje operacje bankowe, ujmując kredytowanie, jako aktywną działalność banku oraz przedstawia klasyfikację operacji kredytowych. W tym rozdziale została również przedstawiona rola banku oraz ogólne zasady kredytowania. Drugi rozdział przedstawia istotę, rodzaje ryzyka bankowego oraz sposoby jego ograniczania. W rozdziale tym przedstawiono ogólny zarys dotyczący ryzyka kredytowego, przedstawiający krótką jego charakterystykę w celu wprowadzenia do tematyki działań i mechanizmów redukcji tego zjawiska. Omówiono również formy zabezpieczenia zwrotności kredytu bankowego oraz system monitoringu portfela kredytowego. Ostatni trzeci rozdział na podstawie zebranych danych i informacji przedstawia analizę sytuacji dotyczącej ryzyka kredytowego w działalności Banku Gospodarki Żywnościowej S.A. W rozdziale tym została zaprezentowana szeroka gama produktów oferowanych klientom z sektora instytucjonalnego oraz detalicznego, a także instrumenty minimalizujące ryzyko kredytowe. Poprzez doświadczenia ostatnich lat można wywnioskować, że kolejne lata mogą
spowodować dalszy rozwój działalności Banku na równym poziomie, lecz w wyniku
zaistnienia niekorzystnych czynników ograniczających wypłacalność klientów Banku,
możliwe jest zahamowanie tego rozwoju i pojawienie się trudności finansowych.