Wykorzystanie ocen scoringowych w ograniczaniu ryzyka kredytowego na przykładzie Banku Gospodarki Żywnościowej S.A

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Misiołek, Krzysztof pl
dc.contributor.author Oleksy Beata
dc.contributor.other Misiołek, Krzysztof
dc.date.accessioned 2014-03-26T14:36:39Z
dc.date.available 2014-03-26T14:36:39Z
dc.date.issued 2008
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/7240
dc.description.abstract Banki wykorzystują różne metody i techniki badania zdolności kredytowej, które pozwalają na minimalizowanie ryzyka związanego z udzieleniem kredytu. Ważne jest, aby budować portfel klientów rzetelnych i wiarygodnych, którzy będą w stanie terminowo regulować zobowiązania wobec banku. Każdy bank tworzy własne reguły badania zdolności, z tym, że po próbie porównania tych reguł, okazuje się że wiele problemów jest wspólnych. Metody badania zdolności kredytowej i oceny ryzyka kredytowego muszą charakteryzować się łatwością w uzyskaniu niezbędnych informacji do oszacowania ryzyka, sprawnością ich przetwarzania oraz precyzją interpretacji osiągniętych wyników. Muszą prowadzić do możliwości podjęcia jednoznacznej, słusznej decyzji. Aktualnie najbardziej popularnymi i pożądanymi przez banki są punktowe oceny ryzyka kredytowego, polegające na przyznawaniu wnioskodawcy punktów na podstawie jego danych osobistych i majątkowych, które po zsumowaniu stanowią miarę oceny ryzyka związanego z potencjalnym kredytobiorcą. Celem niniejszej pracy jest analiza wykorzystania metod scoringowych w działalności kredytowej banku. Tezy postawione w pracy zakładają, że ocena punktowa: 1. jest jednym z najważniejszych czynników mających wpływ na podjęcie decyzji kredytowej; 2. ma duże znaczenie zarówno w procesie analizy wniosków kredytowych pionu detalicznego jak i korporacyjnego; 3. za pomocą kodu liczbowego, umożliwia bankowi przyporządkowanie klienta do odpowiedniej grupy ryzyka; 4. jest metodą pozwalającą na budowanie portfela klientów solidnych, wiarygodnych i terminowo wywiązujących się ze zobowiązań wobec banków; 5. jest metodą gwarantującą bezstronność zastosowanego systemu scoringowego, eliminującą wpływ czynnika ludzkiego na podjęcie decyzji, 6. jest prosta w zastosowaniu, dzięki czemu możliwa do wykorzystania przez pracowników z mniejszym doświadczeniem analitycznym; - jest metodą, która spowodowała skrócenie czasu rozpatrywania wniosków kredytowych małych firm. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna pl
dc.subject ryzyko bankowe pl
dc.subject ryzyko kredytowe pl
dc.subject polityka kredytowa pl
dc.subject metody punktowe pl
dc.subject credit-scoring pl
dc.subject modele scoringowe pl
dc.subject credyt-rating pl
dc.subject scoring w ocenie przedsiębiorstw pl
dc.subject Bank Gospodarki Żywnościowej S.A. pl
dc.subject ocena punktowa w kredytowaniu mikroprzedsiębiorstw pl
dc.title Wykorzystanie ocen scoringowych w ograniczaniu ryzyka kredytowego na przykładzie Banku Gospodarki Żywnościowej S.A pl
dc.title.alternative Scoring used to decrease credit risk analysis based on the procedures of Bank Gospodarki Żywnościowej S.A. en
dc.type masterThesis pl


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info