Tematem niniejszej pracy jest analiza merchandisingu jako działania zwiększającego sprzedaż poprzez odpowiednią ekspozycję produktów. W badaniach podjęto próbę przedstawienia zachowań konsumentów podczas dokonywania zakupów.
Badania przeprowadzono na podstawie ankiety, w której wzięło udział 60 osób. Cel badania stanowiło sprawdzenie czy respondenci dokonują zakupów pod wpływem impulsu wywołanego stosowaniem technik merchandisingu.
Analizie poddano szereg czynników wpływających na zachowania nabywców podczas dokonywania zakupów. Należą do nich:
-materiały reklamowe,
-cena, ulubiona marka,
-ekspozycja towaru,
-lokalizacja punktu sprzedaży,
-aranżacja wnętrza placówki handlowej,
-degustacje produktów,
Przeprowadzone badania ankietowe doprowadziły do wielu istotnych wniosków potwierdzających zasadność przyjętych hipotez badawczych. Prawdziwa okazała się hipoteza wskazująca, iż ankietowani najchętniej kierują się do sklepów dyskontowych jak również robią zakupy w sklepach osiedlowych. Produktem impulsowym, jaki najczęściej kupują są gumy do żucia oraz słodycze, które stanowią 80% strefy przykasowej nieodzownie kojarzonej z działaniami merchandisingowymi.
The main topic of this thesis is to analyze merchandising as a way of how to increase sales by proper products exposure. The study intend to show behavior of consumers during purchase.
The study has been done based on a questionnaire, which was attended by 60 people. The aim of the study was to check whether the respondents do shopping on impulse, caused by use of merchandise techniques.
A number of factors which have affect on the behavior of buyers during their shopping, have been analyzed. These factors are:
- advertising materials,
- a price, a favorite brand,
- goods exposure,
- a store location ,
- interior design of a store,
- product tasting.
The questionnaire study have led to many important conclusions confirming the validity of the hypothesis. The hypothesis proved true that respondents most often visit discount stores as also local stores. The chewing gum and sweets are an impulse product which are most often bought by consumers. This product takes 80% place of a checkout zone associated with merchandising.