dc.description.abstract |
Celem pracy jest prezentacja sposobu organizacji dystrybucji w przedsiębiorstwie na przykładzie Polmosu Białystok. Cele szczegółowe to wskazanie na istotę dystrybucji jako elementu marketingu, przedstawienie celów dystrybucji oraz kanałów dystrybucji. Dla realizacji celów pracy wykorzystano literaturę przedmiotu z zakresu: marketingu, dystrybucji oraz materiały wewnętrzne przedsiębiorstwa Polmos Białystok. Dla oceny ogólnej sytuacji na rynku alkoholowym, oraz preferencji jego klientów wykorzystano raport sporządzony przez firmę AC Nielsen na podstawie wcześniej przeprowadzonych badań rynku wyrobów spirytusowych. Praca składa się z czterech rozdziałów, z czego dwa pierwsze zostały oparte na literaturze i są próbą stworzenia teoretycznych podstaw dla pozostałych praktycznych części. W pierwszym rozdziale zdefiniowane zostały pojęcia związane z dystrybucją, jej istotą, celami oraz jej związki z pozostałymi instrumentami marketingu. W rozdziale tym zawarty jest również podział i opis kanałów dystrybucji, a także znaczenie i zasady współpracy poszczególnych ogniw wraz z ich charakterystyką. Zakończenie stanowi opis dystrybucji fizycznej produktów i jej funkcji. Drugi rozdział poświęcony został zagadnieniom związanym z zarządzaniem kanałami dystrybucji, począwszy od projektowania tychże kanałów poprzez konflikty w nich występujące i metody ich rozwiązywania, a skończywszy na ocenie efektywności i skuteczności tych kanałów. Trzeci rozdział, podobnie jak ostatni stanowi część empiryczną pracy. Charakteryzuje ogólną sytuację na rynku alkoholowym i oparty jest o badania wtórne dotyczące konsumpcji wyrobów spirytusowych w ujęciu ilościowym, oraz uwarunkowania dystrybucji wyrobów alkoholowych w naszym kraju. W dalszej części rozdziału rozważane są preferencje konsumentów w zakresie rodzajów alkoholi, opakowań, a także uwarunkowania prawne i społeczne regulujące obrót wyrobami alkoholowymi. Ostatni rozdział pracy przedstawia charakterystykę Polmosu Białystok jako producenta wyrobów spirytusowych oraz podmiot stanowiący pierwsze ogniwo w kanale dystrybucji na rynku alkoholowym. Rozważaniom poddany został w tej części pracy system dystrybucji fizycznej przedsiębiorstwa oraz specyfika marketingu wraz z kompozycją jej podstawowych instrumentów. W podsumowaniu zawarto najważniejsze wnioski wynikające z pracy. |
pl |