dc.contributor.advisor |
Wołowiec, Tomasz |
|
dc.contributor.author |
Sedlakova, Dominika |
|
dc.date.accessioned |
2013-11-19T18:38:57Z |
|
dc.date.available |
2013-11-19T18:38:57Z |
|
dc.date.issued |
2010-06-13 20:02:16 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11199/1610 |
|
dc.description.abstract |
Celem pracy jest przybliżenie i dokładne opisanie wybranych problemów związanych z zarządzaniem jakością i personelem w hotelarstwie oraz ewentualne możliwości ich rozwiązania, które pozwolą na efektywniejsze i sprawniejsze zarządzanie danymi aspektami w branży turystyczno – hotelarskiej. W przemyśle hotelarskim pojawiło się wiele systemów i norm zarządzania jakością takich jak: przepisy Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej (ISO) oraz zintegrowane systemy zarządzania, system BHP czy system zarządzania bezpieczeństwem informacji. Systemy te różnią się od siebie w zależności od tego czego dotyczą w zarządzaniu jakością. Ogólnie mówiąc zarządzanie jakością i jego systemy skupiają się przede wszystkim na gwarancji zapewnienia wymagań technologicznych. Brak odpowiedniego zarządzania personelem i jakością w hotelarstwie może prowadzić do dyskwalifikacji przedsiębiorcę, jego dobra i usługi na rynku, przede wszystkim poprzez dobra i usługi konkurencyjne płynące z posiadania lepszych systemów czy technik zarządzania. |
pl |
dc.language.iso |
pl |
pl |
dc.rights |
licencja niewyłączna |
|
dc.subject |
zarządzanie jakością |
pl |
dc.subject |
hotelarstwo |
pl |
dc.subject |
zarządzanie zasobami ludzkimi |
pl |
dc.subject |
Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) |
pl |
dc.title |
Zarządzanie personelem i jakością w hotelarstwie |
pl |
dc.title.alternative |
Personal and quality management in hotel business |
pl |
dc.type |
masterThesis |
pl |
dc.date.updated |
2013-11-19T14:30:36Z |
|