dc.contributor.advisor |
Radacki, Artur |
|
dc.contributor.author |
Grzech, Angelina |
|
dc.date.accessioned |
2014-01-23T06:54:18Z |
|
dc.date.available |
2014-01-23T06:54:18Z |
|
dc.date.issued |
2012-06-22 11:53:44 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11199/4536 |
|
dc.description.abstract |
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie istoty zjawiska stresu w organizacji na
przykładzie ankiety przeprowadzonej wśród pracowników Zakładu Mięsnego
„Dobrowolscy” w Wadowicach Górnych.
Praca obejmuje część teoretyczną oraz praktyczną. W części teoretycznej
omawiając poszczególne kwestie wykorzystałam dostępną literaturę przedmiotu,
natomiast część praktyczna oparta jest na materiałach wewnętrznych Zakładu Mięsnego
„Dobrowolscy” oraz na wynikach przeprowadzonej ankiety.
Układ pracy to trzy rozdziały rozpoczęte wstępem a zakończone uwagami
i wnioskami dotyczącymi całej poruszanej tematyki.
W I rozdziale zamieszczone jest omówienie pojęcia stresu oraz została dokonana
jego charakterystyka. Zaprezentowano główne teorie stresu oraz źródła jego
powstawania z uwzględnieniem stresu zawodowego. Przedstawiono również
konstruktywne i negatywne skutki stresu zawodowego. Końcową część rozdziału stanowi prezentacja różnych rodzajów metod radzenia sobie ze stresem.
Zaprezentowano zarówno działania indywidualne jak i organizacyjne.
Rozdział II zawiera terminologię dotyczącą zarządzania oraz jego współczesnych
koncepcji. Omówiono czynniki, które w znacznym stopniu ułatwiają oraz z drugiej
strony utrudniają zarządzanie w organizacji.
Rozdział III zawiera omówienie zjawiska stresu zawodowego wśród
pracowników w Zakładzie Mięsnym „Dobrowolscy” Sp. z o.o. Na wstępie
przedstawiono metodykę badań i analizę oraz dokonano ogólnej charakterystyki
Zakładu Mięsnego „Dobrowolscy” Sp. z o.o. Końcową cześć rozdziału stanowi
podsumowanie wyników przeprowadzonych badań. |
pl |
dc.language.iso |
pl |
pl |
dc.rights |
licencja niewyłączna |
|
dc.subject |
stres |
pl |
dc.subject |
stres zawodowy |
pl |
dc.subject |
zarządzanie przedsiębiorstwem |
pl |
dc.subject |
produkcja mięsa |
pl |
dc.subject |
badania psychologiczne |
pl |
dc.title |
Konstruktywny i destrukcyjny wpływ stresu we współczesnym zarządzaniu |
pl |
dc.title.alternative |
Constructive and destructive effects of stress in modern management |
pl |
dc.type |
bachelorThesis |
pl |
dc.date.updated |
2014-01-22T16:35:57Z |
|