Analiza wykorzystania franchisingu jako koncepcji zarządzania siecią sklepów Delikatesy Centrum na terenie południowo-wschodniej Polski

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Rawski, Marek
dc.contributor.author Szufnara Ewa
dc.date.accessioned 2014-01-27T15:13:03Z
dc.date.available 2014-01-27T15:13:03Z
dc.date.issued 2003
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/4856
dc.description.abstract Intensyfikacja działalności wielkich korporacji międzynarodowych, procesy globalizacyjne na świecie oraz coraz silniej widoczna koncentracja kapitałów pozosta¬jących w dyspozycji największych podmiotów rynkowych powodują, że mniejsze organizacje muszą myśleć o różnych formach współdziałania, stwarzających szansę skutecznego konkurowania na rynku. Również na polskim rynku, w szczególności w obszarze handlu, procesy te przybierają na sile. Jednym z podstawowych pojęć w słowniku współczesnego handlowca stał się więc obecnie franchising. Jego istotą jest wyjątkowy pomysł, na którym określona firma - franchisodawca buduje swoje funkcjonowanie. Pomysł ten wyróżnia ją, daje jej renomę i popularność, jest opatentowany i wypróbowany. Firma taka, chcąc rozszerzyć swoją działalność bez zaangażowania przy tym własnego kapitału, przekazuje go za określona opłatą innym, mniejszym firmom - franchisobiorcom. Poza tym pomysł ten powinien być oryginalny, ważne jest, by był też prosty, gdyż ułatwia to jego powielanie. Uczestnictwo w sieci franchisingowej daje pojedynczym sklepom szanse przetrwania i konkurowania na rynku. Daje im siłę przetargową w negocjacjach z producentami, oznacza możliwość reklamowania się i promocji, ułatwia tworzenie bazy informatycznej, zakup sprzętu i wyposażenia, dostęp do kredytów, obniża koszty logistyczne. Mocą umowy zapewniania im też wyłączność działania na określonym obszarze. Prezentowana praca ma formę studium przypadku, obejmuje analizę sytuacji w polskim handlu detalicznym i zastosowanie nowego modelu działania, jakim jest franchising na przykładzie Firmy Delikatesy Centrum. Analiza została dokonana pod katem zewnętrznych i wewnętrznych uwarunkowań rozwoju, zasad funkcjonowania w sieci franchisingowych, przyczyn ich rozwoju w Polsce, szczegółowej analizy podstawowych wskaźników sprzedaży w sieci sklepów działających pod szyldem Delikatesy Centrum a także ich przyszłości w bliższej i dalszej perspektywie. Powyższe zagadnienia stały się celem analizy podjętej w niniejszej pracy i posłużyły do uzyskania odpowiedzi na następujące pytania: 1. Czy franchising w Polsce pełni tą samą rolę, co w innych, rozwiniętych gospodarczo krajach? 2. Czy istnieją, dające się skategoryzować, różnice pomiędzy polską umową franchisingu, a umową standardową? 3. Czy nowa forma koncepcji marketingowej, jaką jest franchising wpłynęła w jakikolwiek sposób na sprzedaż, rotacje towarów i obrót i w konsekwencji, czy doprowadziła do osiągnięcia zamierzonych korzyści związanych z sukcesem omawianej firmy?, 4. Czy nowa forma działania na rynku pozwoliła rozszerzyć swój zasięg o nowe placówki i co przyczyniło się do utrzymania dobrej pozycji na rynku? Odpowiedzi na powyższe pytania pozwoliły sformułować końcowe wnioski. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna pl
dc.subject franchising pl
dc.subject zarządzanie siecią sklepów pl
dc.subject Delikatesy Centrum pl
dc.subject franchising przemysłowy pl
dc.subject franchising handlowy pl
dc.subject franchising usługowy pl
dc.subject umowy franchisingu pl
dc.subject rozwój sieci franchisingowych pl
dc.subject wizerunek firmy pl
dc.title Analiza wykorzystania franchisingu jako koncepcji zarządzania siecią sklepów Delikatesy Centrum na terenie południowo-wschodniej Polski pl
dc.type masterThesis pl


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info