dc.contributor.advisor |
Piekarz, Halina |
|
dc.contributor.author |
Gargula Przemysław |
|
dc.date.accessioned |
2014-02-04T21:32:56Z |
|
dc.date.available |
2014-02-04T21:32:56Z |
|
dc.date.issued |
2006 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/11199/5267 |
|
dc.description.abstract |
Korzystanie ze środków Unijnych na rozwój i modernizację przedsiębiorstwa daje bardzo duże możliwości, a w przyszłości wiele korzyści. Jednak samo wdrożenie i przestrzeganie norm Unii Europejskiej jest niezwykle trudne i pracochłonne. Po przystąpieniu Polski w szeregi państw wspólnoty otworzyły się bardzo szerokie rynki zbytu na rodzime produkty. Dostosowanie naszego ustawodawstwa, a w efekcie całych zakładów produkcyjnych do wymogów unijnych było i jest nadal czasochłonne i bardzo drogie z finansowego punktu widzenia.
Przedmiotem pracy jest przedstawienie procesu wdrażania podstawowego systemu jakości w przemyśle spożywczym jakim jest system HACCP na przykładzie sądeckiej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej.
Korzystanie ze środków Unijnych na rozwój i modernizację przedsiębiorstwa daje bardzo duże możliwości, a w przyszłości wiele korzyści. Jednak samo wdrożenie i przestrzeganie norm Unii Europejskiej jest niezwykle trudne i pracochłonne. Po przystąpieniu Polski w szeregi państw wspólnoty otworzyły się bardzo szerokie rynki zbytu na rodzime produkty. Dostosowanie naszego ustawodawstwa, a w efekcie całych zakładów produkcyjnych do wymogów unijnych było i jest nadal czasochłonne i bardzo drogie z finansowego punktu widzenia.
Przedmiotem pracy jest przedstawienie procesu wdrażania podstawowego systemu jakości w przemyśle spożywczym jakim jest system HACCP na przykładzie sądeckiej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej. |
pl |
dc.language.iso |
pl |
pl |
dc.rights |
licencja niewyłączna |
pl |
dc.subject |
proces przystosowania |
pl |
dc.subject |
wymogi UE |
pl |
dc.subject |
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska |
pl |
dc.subject |
system HACCP |
pl |
dc.subject |
zakłady produkcyjne |
pl |
dc.subject |
system jakości |
pl |
dc.subject |
prtzemysł spożywczy |
pl |
dc.title |
Proces przystosowania przedsiębiorstwa branży mleczarskiej do wymogów Unii Europejskiej na Przykładzie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Nowym Sączu |
pl |
dc.title.alternative |
The adaption percentage of a dairy company to the European Union requirements on the example Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Nowym Sączu |
en |
dc.type |
masterThesis |
pl |