Abstract:
Zmiany jakie nastąpiły na międzynarodowym rynku finansowym przyczyniły się do zwiększenia zagrożenia ryzykiem w działalności bankowej. Pomimo pojawienia się nowych rodzajów ryzyka ( np. związanego z ryzykiem instrumentów pochodnych), ryzyko kredytowe pozostaje jednym z najistotniejszych czynników zagrażających bezpiecznemu funkcjonowaniu instytucji bankowej.
To zagrożenie jest źródłem ciągłego doskonalenia metod klasyfikacji oraz zarządzania ryzykiem kredytowym.
Problematyka zarządzania ryzykiem kredytowym stała się przedmiotem kompleksowych badań również w Polsce. Problem ten jest dość szczególny, gdyż jak podkreślają wybitni znawcy przedmiotu, zarządzanie ryzykiem kredytowym stanowi serce bankowości. Właściwe zarządzanie tym ryzykiem w dużym stopniu decyduje o sukcesie bądź upadku banku. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie problematyki zarządzania ryzykiem kredytowym oraz ocena działalności kredytowej Banku Gospodarki Żywnościowej S.A.