Statystyczne badanie preferencji klientów na przykładzie piekarni Danek i Oracz

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Jabłoński, Tomasz
dc.contributor.author Koza Marzena
dc.date.accessioned 2014-02-24T14:10:30Z
dc.date.available 2014-02-24T14:10:30Z
dc.date.issued 2007
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/6270
dc.description.abstract W dobie współczesności i obecnej gospodarki rynkowej ważne jest dla przedsiębiorców, aby podczas zarządzania firmą opierać się nie tylko na intuicji, wiedzy czy zdobytym doświadczeniu, ale również na przeprowadzonych i właściwie przetworzonych badaniach. Wyniki z przeprowadzonych badań i umiejętność wykorzystania ich podczas podejmowania ważnych decyzji pomogą menedżerom w dokonaniu właściwego wyboru przy jak najmniejszym stopniu ryzyka. Przeprowadzając badania na rynku konsumenta istotną rzeczą jest, poznać jego preferencje, aby na podstawie badań statystycznych podjąć konkretne działania. Informacje o klientach przedsiębiorstwa mogą dostarczyć badania marketingowe, a podstawy do podjęcia właściwych decyzji przy minimalnym ryzyku popełnienia błędu - badania statystyczne. Celem pracy jest przeprowadzenie badań marketingowych, czyli zebranie jak największej ilości informacji o klientach piekarni, za pomocą kwestionariusza oraz ustalenie ważnych informacji opartych na małej próbie, ale użytecznych dla przedsiębiorców dzięki zastosowaniu metod statystycznych i programu komputerowego Statistica. Założona teza brzmi: Na częstotliwość przychodzenia do piekarni wpływają różne cechy i czynniki bardzo ważne dla producentów takie jak: jakość pieczywa, miła obsługa, cena, lokalizacja. Z uwagi na małą próbę i chęć zbadania postępowania konsumenta z pośród metod statystycznych w większości wybrane zostały metody nieparametryczne. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna pl
dc.subject badania marketingowe pl
dc.subject preferencje klientów pl
dc.subject modele preferencji pl
dc.subject sondaż jako metoda pomiaru pl
dc.subject statystyka opisowa pl
dc.subject testy zróżnicowania pl
dc.title Statystyczne badanie preferencji klientów na przykładzie piekarni Danek i Oracz pl
dc.title.alternative Statistical analysis of customer preferences; Bakeries Danek and Oracz. case study en
dc.type masterThesis pl


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info