Biznes plan jako narzędzie wspomagające uruchomienie sieci restauracji

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Czarnecki, Piotr
dc.contributor.author Hajduk, Dariusz
dc.date.accessioned 2014-02-28T14:51:50Z
dc.date.available 2014-02-28T14:51:50Z
dc.date.issued 2011-06-18 21:10:20
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/6541
dc.description.abstract Celem pracy jest opracowanie biznes planu przedsięwzięcia, jakim jest uruchamianie sieci restauracji. Pracę podzieliłem na cztery rozdziały. Pierwsze dwa rozdziały zawierają informacje teoretyczne opisujące zasady uruchomienia przedsiębiorstwa i pojęcia dotyczące biznes planu. W pierwszym rozdziale starałem się wyjaśnić rolę małych i średnich przedsiębiorstw w polskiej gospodarce oraz wyjaśnić krok po kroku jak uruchomić przedsiębiorstwo, w tym celu analizowałem wpływ sektora MŚP na gospodarkę i przepisy prawne dotyczące założenia przedsiębiorstwa. Pojęcie, funkcja i budowa biznes planu stanowi istotę drugiego rozdziału pracy, szczególną uwagę poświęciłem strukturze i budowie biznes planu, opisując poszczególne jego elementy. Rozdziały empiryczne trzeci i czwarty poświęcone są udowodnieniu tezy o możliwości uruchomienia sieci restauracji. W trzecim rozdziale zająłem się analizą bieżącej sytuacji rynku gastronomicznego w Polsce, charakterystyką produktu, analizą rynku i konkurencji, korzystając z bieżących raportów o rynku gastronomicznym, analizując i obserwując rynek. Z kolei w czwartym rozdziale opracowałem biznes plan uruchomienia sieci restauracji, przedstawiając cel i sposób realizacji przedsięwzięcia inwestycyjnego. Kolejne podrozdziały omawiają plan założenia przedsiębiorstwa gastronomicznego, szczególnie dużo uwagi poświęciłem kwestii strategii, zarządzania oraz marketingu. Szczegółowo przeprowadziłem analizę finansową przedstawiając koszty uruchomienia inwestycji, źródła jej finansowania, koszty prowadzenia działalności, szacunkowe przychody restauracji oraz próg rentowności, znalazł się tam również rachunek wyników, przepływ pieniężny, bilans. Ta część pracy oparta jest na własnej analizie, prognozach, subiektywnym badaniu. W pracy korzystałem z literatury, materiałów zamieszczonych w internecie oraz artykułów z czasopism. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna
dc.subject działalność gospodarcza pl
dc.subject biznes plan pl
dc.subject analiza SWOT pl
dc.subject placówki gastronomiczne pl
dc.title Biznes plan jako narzędzie wspomagające uruchomienie sieci restauracji pl
dc.title.alternative Business plan for a new venture: restaurant chain pl
dc.type masterThesis pl
dc.date.updated 2014-02-28T14:12:49Z


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Prace magisterskie [3237]
    [Zgodnie z obowiązującą procedurą nie udostępniamy pełnych wersji prac dyplomowych]

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info