Marketingowe i organizacyjne aspekty funkcjonowania gospodarstw agroturystycznych oraz ich wpływ na zachowania konsumentów na wybranych przykładach województwa małopolskiego

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Reśko, Dariusz
dc.contributor.author Zielińska, Agata
dc.date.accessioned 2014-03-03T18:08:23Z
dc.date.available 2014-03-03T18:08:23Z
dc.date.issued 2011-06-13 10:56:45
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/6671
dc.description.abstract Praca miała na celu przedstawienie specyfiki funkcjonowania gospodarstw agroturystycznych ze szczególnym uwzględnieniem aspektów marketingowych, organizacyjnych, zarządczych, wymagań konsumentów oraz uatrakcyjnienia tej formy wypoczynku. Celem pomocniczym pracy było przedstawienie problematyki agroturystyki jako szczególnej formy aktywności wiejskiej. Praca składa się z czterech rozdziałów. W rozdziale pierwszym przedstawiono rozwój turystyki i agroturystyki, czynniki mające wpływ na ich rozwój, jaka jest ich rola w rozwoju obszarów wiejskich oraz podstawowe pojęcia z zakresu tej dziedziny. W części następnej opisano jakie produkty i usługi są świadczone na terenach wiejskich, jak właściciele gospodarstw wiejskich promują swoje domostwa, by zachęcić turystów do przyjazdu, nierzadko wykorzystując środowisko przyrodnicze, kulturowe, folklor. W rozdziale tym znajdują się również obowiązki, wymagania i podstawy prawne jakie muszą spełnić właściciele prowadząc gospodarstwa agroturystyczne. W rozdziale trzecim przedstawiona jest baza materialno - techniczna gospodarstw agroturystycznych oraz usług towarzyszących, które oferują właściciele gospodarstw, aby zachęcić do przyjazdu turystów i uatrakcyjnić ich pobyt w gospodarstwie. W rozdziale tym podkreślono rolę kategoryzacji obiektów agroturystycznych. Czwarty i zarazem ostatni rozdział pracy przedstawia gospodarstwa agroturystyczne „Owieczka” oraz „Popielówka”. W gospodarstwach tych zostały przeprowadzone badania ankietowe wśród wypoczywających. Analiza wyników badań wskazuje, że głównym elementem rozwoju i sukcesu gospodarstw agroturystycznych są czynniki marketingowe oraz organizacyjne. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna
dc.subject turystyka pl
dc.subject agroturystyka pl
dc.subject gospodarstwa agroturystyczne pl
dc.subject prawo pl
dc.subject zarządzanie pl
dc.title Marketingowe i organizacyjne aspekty funkcjonowania gospodarstw agroturystycznych oraz ich wpływ na zachowania konsumentów na wybranych przykładach województwa małopolskiego pl
dc.title.alternative Marketing and organizational aspects of functioning of agro touristic farms and its influence on consumers` behaviour on the bases of selected examples in malopolska region pl
dc.type masterThesis pl
dc.date.updated 2014-03-03T12:26:32Z


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Prace magisterskie [3237]
    [Zgodnie z obowiązującą procedurą nie udostępniamy pełnych wersji prac dyplomowych]

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info