System zarządzania jakością i próba jego oceny na przykładzie Spółdzielni Pracy „Muszynianka”

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Gwiżdż, Andrzej
dc.contributor.author Kurzeja, Dawid
dc.date.accessioned 2016-06-01T12:44:35Z
dc.date.available 2016-06-01T12:44:35Z
dc.date.issued 2015-11-18 10:20:57
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/9158
dc.description.abstract Prezentowana praca przedstawia znaczenie zarządzania jakością w organizacji. Analizy dokonano na przykładzie Spółdzielni Pracy „MUSZYNIANKA”. W pierwszym rozdziale przedstawiono pojęcie jakości i jej znaczenie dla przedsiębiorstw i konsumentów. Przedstawiono rozwój zarządzania jakością oraz opisano jej koncepcję – TQM. Zaprezentowano również najbardziej znane normy i standardy. Rozdział drugi opisuje Spółdzielnię. Począwszy od jej historii przez politykę jakości i bezpieczeństwa żywności po opisanie dokumentowania Księgi Jakości jak i jej poszczególnych zapisów. Opisano funkcjonujące w „MUSZYNIANCE” normy, czyli ISO, HACCP oraz GMP/GHP. Ostatni rozdział ma za zadanie sprawdzenie funkcjonowania systemu zarządzania jakością w Spółdzielni Pracy „MUSZYNIANKA” w opinii pracowników. Przedstawiono cel, metodę i hipotezy badawcze. Wyniki badań przedstawiono w formie wykresów. Na samym końcu hipotezy poddano weryfikacji. Z przeprowadzonych badań wynika, że pracownicy Spółdzielni dobrze odbierają system zarządzania jakością. Badania potwierdziły też, że system ten jest spójny i dobrze sterowany. pl
dc.description.abstract This thesis shows meaning of quality management in organizations. Analysis was made on a Working Cooperative „MUSZYNIANKA” example. The first chapter shows the definition of quality and shows its meaning for organizations and customers. Shows the evolution of quality management and describes her conception – TQM. It also presents most known norms and standards. The second chapter describes a Cooperative. From her history through quality policy and food safety to describe the documentation of Quality Book and her individual records. Describes norms functioning in “MUSZYNIANKA”, that is ISO, HACCP and GMP/GHP. The last chapter have a task to check functioning of the quality management system in a Working Cooperative “MUSZYNIANKA” in workers opinion. Shows goal, method and research hypothesis. The results are presented in graphs. In the end the hypotheses were verified. Results from conducted research is that workers have a good feeling about quality management system. Research confirms that quality management system is coherent and well managed. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna
dc.subject jakość pl
dc.subject zarządzanie jakością pl
dc.subject TQM pl
dc.subject Spółdzielnia Pracy „MUSZYNIANKA” pl
dc.subject woda mineralna pl
dc.subject normy pl
dc.subject standardy pl
dc.subject quality pl
dc.subject quality management pl
dc.subject TQM pl
dc.subject Working Cooperative “MUSZYNIANKA” pl
dc.subject mineral water pl
dc.subject norms pl
dc.subject standards pl
dc.title System zarządzania jakością i próba jego oceny na przykładzie Spółdzielni Pracy „Muszynianka” pl
dc.title.alternative Quality management system and attempt to rate it on a Working Cooperative „Muszynianka” example pl
dc.type bachelorThesis pl
dc.date.updated 2016-05-25T08:59:33Z


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info