Programy pomocowe Unii Europejskiej na dostosowanie i modernizację zakładów przetwórstwa mleczarskiego na przykładzie OSM w Szczurowej

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Natanek, Mirosław
dc.contributor.author Golik, Zbigniew
dc.date.accessioned 2013-10-15T11:17:05Z
dc.date.available 2013-10-15T11:17:05Z
dc.date.issued 2009-10-25 19:22:37
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/969
dc.description.abstract Praca opisuje niektóre aspekty funkcjonowania zakładów branży rolno spożywczej, w szczególności zakładów przetwórstwa mleka po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Branża mleczarska ze względu na ścisłe i bezpośrednie powiązanie z kondycją sektora rolnego jak żaden inny sektor branży spożywczej przeżywał bardzo trudny okres w procesie akcesji z Unią Europejską. Związany z wysokimi wymaganiami jakościowymi procesu produkcji oraz wysokimi wymaganiami jakości surowca jakim jest mleko surowe. Dowodem trudnych czasów jest fakt, że z 19 funkcjonujących spółdzielni mleczarskich w województwie małopolskim w obecnej chwili istnieją jedynie 4 Okręgowe Spółdzielnie Mleczarskie, pozostałe zakłady zostały zamknięte lub wykupione przez duże koncerny. Ważnym wsparciem umożliwiającym przetrwanie przedsiębiorstwu tych trudnych czasów przemian były i są nadal Programy UE wspierające i inicjujące dzięki bezzwrotnym dotacjom inwestycje w modernizację, a następnie rozwój zakładów. Programy te wspierały nie tylko pieniędzmi, ale stawiając liczne wymagania determinowały sposób przygotowania inwestycji oraz kierunki rozwoju i rodzaje wybieranych wydatków inwestycyjnych w danych okresach funkcjonowania poszczególnych programów. Powyższe kwestie zostaną omówione w pracy na podstawie przedsięwzięć inwestycyjnych realizowanych przez OSM w Szczurowej w latach 2003-2009. Praca składa się ze wstępu, trzech rozdziałów, podsumowania oraz bibliografii. W rozdziale I o charakterze teorio-poznawczym przestawiono informacje na temat środków unijnych dostępnych dla branży rolno-spożywczej w Polsce na przełomie lat. W rozdziale II przedstawiono wymogi unijne związane z bezpieczeństwem i czystością żywności. W rozdziale III przedstawiono aspekty znaczenia OSM na rynku lokalnym i europejskim. W rozdziale IV przedstawiono projekty inwestycyjne zrealizowane przez OSM w Szczurowej z wykorzystaniem współfinansowania UE. Pracę kończą wnioski będące syntezą głównych myśli zawartych w niniejszych rozważaniach. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna
dc.subject środki pomocowe UE pl
dc.subject przemysł rolno-spożywczy pl
dc.subject Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) pl
dc.title Programy pomocowe Unii Europejskiej na dostosowanie i modernizację zakładów przetwórstwa mleczarskiego na przykładzie OSM w Szczurowej pl
dc.title.alternative Programs of the European Union for the adaptation and modernization of dairy processing plants on the example of the OSM in Szczurowa pl
dc.type bachelorThesis pl
dc.date.updated 2013-10-15T10:51:59Z


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info