dc.description.abstract |
Praca opisuje niektóre aspekty funkcjonowania zakładów branży rolno spożywczej, w szczególności zakładów przetwórstwa mleka po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Branża mleczarska ze względu na ścisłe i bezpośrednie powiązanie z kondycją sektora rolnego jak żaden inny sektor branży spożywczej przeżywał bardzo trudny okres w procesie akcesji z Unią Europejską. Związany z wysokimi wymaganiami jakościowymi procesu produkcji oraz wysokimi wymaganiami jakości surowca jakim jest mleko surowe. Dowodem trudnych czasów jest fakt, że z 19 funkcjonujących spółdzielni mleczarskich w województwie małopolskim w obecnej chwili istnieją jedynie 4 Okręgowe Spółdzielnie Mleczarskie, pozostałe zakłady zostały zamknięte lub wykupione przez duże koncerny. Ważnym wsparciem umożliwiającym przetrwanie przedsiębiorstwu tych trudnych czasów przemian były i są nadal Programy UE wspierające i inicjujące dzięki bezzwrotnym dotacjom inwestycje w modernizację, a następnie rozwój zakładów. Programy te wspierały nie tylko pieniędzmi, ale stawiając liczne wymagania determinowały sposób przygotowania inwestycji oraz kierunki rozwoju i rodzaje wybieranych wydatków inwestycyjnych w danych okresach funkcjonowania poszczególnych programów. Powyższe kwestie zostaną omówione w pracy na podstawie przedsięwzięć inwestycyjnych realizowanych przez OSM w Szczurowej w latach 2003-2009. Praca składa się ze wstępu, trzech rozdziałów, podsumowania oraz bibliografii. W rozdziale I o charakterze teorio-poznawczym przestawiono informacje na temat środków unijnych dostępnych dla branży rolno-spożywczej w Polsce na przełomie lat. W rozdziale II przedstawiono wymogi unijne związane z bezpieczeństwem i czystością żywności. W rozdziale III przedstawiono aspekty znaczenia OSM na rynku lokalnym i europejskim. W rozdziale IV przedstawiono projekty inwestycyjne zrealizowane przez OSM w Szczurowej z wykorzystaniem współfinansowania UE. Pracę kończą wnioski będące syntezą głównych myśli zawartych w niniejszych rozważaniach. |
pl |