Rola systemu HACCP w podnoszeniu jakości

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Wołowiec, Tomasz
dc.contributor.author Jurek Anna
dc.date.accessioned 2017-06-30T13:00:28Z
dc.date.available 2017-06-30T13:00:28Z
dc.date.issued 2008 pl
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/10026
dc.description.abstract Celem pracy jest analiza istoty i specyfiki systemu HACCP w procesie zarządzania jakością na przykładzie Firmy Gastronomicznej „RAJ”. Tak sformułowany cel pracy zdeterminował przyjęcie następującej hipotezy badawczej. Hipoteza badawcza zakłada, iż inwestycja firmy w system zarządzania jakością HACCP poprawia jej konkurencyjność poprzez wzrost poziomu bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i higieny pracy, oraz budowę pozytywnego wizerunku firmy wśród jej interesariuszy. Weryfikacja założonej hipotezy badawczej powoduje konieczność sformułowania cząstkowych pytań badawczych: 1. Jak system HACCP wpływa na przebieg procesu produkcji? 2. W jaki sposób system zarządzania bezpieczeństwem żywności obniża koszty działalności firmy i chroni środowisko naturalne? 3. W jaki sposób Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny (HACCP) wpływa na wprowadzenie nowych i ulepszenie dotychczasowych produktów w firmie? Poniższe pytania badawcze zostaną zweryfikowane poprzez analizę dostępnej literatury przedmiotu, prawnych wymogów dotyczących systemów zarządzania jakością oraz analizy systemów GHP/GMP i HACCP w praktyce funkcjonowania Firmy Gastronomicznej „RAJ”. Praca zawiera cztery rozdziały i zakończenie. Rozdział pierwszy prezentuje istotę oraz narzędzia zarządzania jakością. W rozdziale drugim zaprezentowano takie systemy jak: normy serii ISO 9000:2000, TQM, normy ISO 14001 – ochrona środowiska, normy ISO 18001 – zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy, oraz systemy wspomagające bezpieczeństwo produktów spożywczych czyli GMP/GHP, HACCP i normy ISO 22000:2005. Analiza istoty i specyfiki systemu HACCP w zarządzaniu jakością stanowi treść rozdziału trzeciego. Praktykę wdrożenia systemu HACCP na przykładzie Przedsiębiorstwa Gastronomicznego „RAJ” zawiera rozdział czwarty. W pracy wykorzystano dostępną literaturę przedmiotu, artykuły naukowe, akty prawne, raporty, analizy, strony internetowe oraz materiały wewnętrzne Firmy „RAJ”. Stan prawny analizowanych przepisów na styczeń 2008. Można stwierdzić, że wdrożenie i stosowanie systemu HACCP służy nie tylko klientom/konsumentom ale również przedsiębiorcom, poprzez podniesienie jakości ich produktów, co przyczynia się do minimalizacji przypadków odpowiedzialności za szkody, które mogą powstać przez żywność nie spełniającą określonych norm. System ten sprzyja także udoskonaleniu przepływu informacji i uczy odpowiedzialności. Poprawia wizerunek firmy i umożliwia podniesienie konkurencyjności na rynku. Brak systemu HACCP może dyskwalifikować przedsiębiorcę i jego produkty na rynku, poprzez produkty konkurencyjne produkowane przez zakłady posiadające ten system. Dlatego też, zważając na swój interes przedsiębiorcy powinni jak najszybciej dążyć do wdrożenia tego systemu. Założona we wstępie pracy hipoteza badawcza została zweryfikowana pozytywnie poprzez uzyskanie odpowiedzi na cząstkowe pytania badawcze. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna pl
dc.subject jakość pl
dc.subject system HACCP pl
dc.subject zarządzanie jakością pl
dc.subject normy ISO pl
dc.subject TQM pl
dc.title Rola systemu HACCP w podnoszeniu jakości pl
dc.title.alternative The role of the HACCP system in improving quality pl
dc.type masterThesis pl


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info