Abstract:
Głównym celem tej pracy jest pokazanie wysokiej jakości produktu (mięsa wołowego). Ukazuje cały proces począwszy od zakupu, poprzez ubój, rozbiór. Wszystko odbywa się w sterylnych warunkach, przestrzegane są wymogi sanitarne na każdym szczeblu, świadczy o tym certyfikat HACCP. W dzisiejszych czasach bardzo trudno stworzyć taki produkt, który zaspokoi potrzeby i pragnienia klientów. Firmie „Parkur” potrzebna jest korzystna oferta, zachęcająca konsumentów do nabywania produktu. Aby dobrze zrozumieć pojecie marketingu oraz działania marketingowe w firmie omówiono jego teoretyczne aspekty w rozdziale pierwszym niniejszej pracy. Drugi rozdział ukazuje kompozycję elementów marketingu mix czyli (produkt i cykl jego życia, cena i strategię cen, dystrybucję i jej kanały oraz promocję) jako celowo dobraną kompozycję. Trzeci rozdział zawiera ogólną charakterystykę firmy „Parkur”. Na wstępie przedstawiono historię firmy oraz jej działalność i znaczenie na rynku. W dalszej części pracy opisano strategie marketingowe dla firmy „Parkur” takie jak (produkt, cena, dystrybucja i promocja). Pokazano także badania marketingowe, które powinny pomóc w wypromowaniu nowego produktu jakim jest mięso końskie. Wszystkie przedstawione działania pozwolą poprawić sytuację w firmie, a tym samym jej pozycję na rynku. Podsumowując, dobrze prowadzona
informacja marketingowa, promocja i reklama wpłynie na kształtowanie się decyzji
konsumentów. Ważna jest także umiejętność manipulowania cenami może ona przeciągnąć na
naszą stronę sporą liczbę klientów. Firma powinna pamiętać, że konkurencja na rynku wciąż
się zaostrza, a szanse na odniesienie sukcesu mają te przedsiębiorstwa, które są profesjonalnie
zarządzane, a kierownictwo podejmuje decyzję dogłębnie przemyślane.