Konkurencyjność małej firmy na rynku na przykładzie Firmy Piekarnia - Cukiernia TK

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Piekarz, Halina
dc.contributor.author Kwapisz Jacek
dc.date.accessioned 2014-01-20T21:31:08Z
dc.date.available 2014-01-20T21:31:08Z
dc.date.issued 2006
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/4408
dc.description.abstract Osiągnięcie i utrzymanie konkurencyjności przedsiębiorstwa oraz określenie odpowiedniej ścieżki jego wzrostu wymaga wszechstronnej i pogłębionej wiedzy i umiejętności kierownictwa w dziedzinie zarządzania strategicznego. Celem niniejszej pracy jest analiza konkurencyjności firmy Piekarnia-Cukiernia TK na rynku piekarniczo - cukierniczym. W pracy poddano weryfikacji hipotezę głoszącą, iż firma będąca przedmiotem niniejszego opracowania charakteryzuje się silną pozycją rynkową i konkurencyjną, co próbowano wykazać przy zastosowaniu metod analizy strategicznej. Omówiono istotę i znaczenie małych przedsiębiorstw dla gospodarki rynkowej, scharakteryzowano stan i dynamikę rozwoju sektora małych przedsiębiorstw oraz znaczenie małych firm dla gospodarki. Dokonano próby nakreślenia perspektyw rozwoju sektora małych firm na przestrzeni kilku najbliższych lat. Nakreślono teoretyczne aspekty konkurencyjności przedsiębiorstw – przedstawiono podstawowe koncepcje osiągania i utrzymania przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa. Poruszono kwestię poszczególnych czynników wpływających na konkurencyjność przedsiębiorstw oraz zaprezentowano strategie konkurowania. Zwrócono uwagę na zagadnienie potrzeb informacyjnych w analizie pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstwa i przedstawiono główne metody oceny konkurencyjnej przedsiębiorstw. Scharakteryzowano i opisano warunki prowadzenia działalności gospodarczej przez małe przedsiębiorstwa oraz dokonano identyfikacji i charakterystyki poszczególnych barier, na jakie narażone są firmy sektora MŚP. Dokonano charakterystyki firmy i jej otoczenia rynkowego, następnie opisano strategię i kierunki rozwoju przedsiębiorstwa, dokonano analizy instrumentów oddziaływania firmy na rynek, poprzez analizę otoczenia, analizę sektorową oraz analizę SWOT. Wynikiem analiz było określenie pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstwa w branży piekarniczo – cukierniczej. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna pl
dc.subject MŚP pl
dc.subject konkurencyjność pl
dc.subject strategie konkurowania pl
dc.subject bariery rozwoju MŚP pl
dc.subject strategia rozwoju pl
dc.subject oddziaływanie firmy na rynek pl
dc.subject branża piekarniczo-cukiernicza pl
dc.title Konkurencyjność małej firmy na rynku na przykładzie Firmy Piekarnia - Cukiernia TK pl
dc.title.alternative Competitiveness of a small company on the market based on the case of Piekarnia- Cukiernia TK pl
dc.type masterThesis pl


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info