Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju przedsięwzięć agroturystycznych na przykładzie firmy AMELIA

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Wołowiec, Tomasz
dc.contributor.author Surma-Borek, Anna
dc.date.accessioned 2013-10-15T13:13:50Z
dc.date.available 2013-10-15T13:13:50Z
dc.date.issued 2009-09-18 15:53:43
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/977
dc.description.abstract Celem pracy, jest przynajmniej częściowe zaznajomienie się z problematyką działalności agroturystycznej z uwzględnieniem ustawodawstwa polskiego. Przedmiotem pracy jest przedstawienie ekonomicznych i społecznych uwarunkowań rozwoju przedsięwzięć agroturystycznych na przykładzie firmy „Amelia”. Temat pracy obejmuje trzy rozdziały, dwa pierwsze dotyczą teoretycznych rozważań i wniosków, natomiast trzeci jest rozdziałem czysto praktycznym, który zawiera szczegółowe dane i wyliczenia. Rozdział pierwszy jest wprowadzeniem do teoretycznych podstaw turystyki wiejskiej i agroturystyki, analizuje początki agroturystyki, wyjaśnia na czym polega specyfika oraz jakie cechy posiada produkt (usługa) agroturystyczna. Prześledzone zostały tu również ekonomiczno – społeczne czynniki mające wpław na rozpowszechnianie sie agroturystyki. Rozdział kończy analiza SWOT (narzędzie zarządzania strategicznego) rozwoju agroturystyki w Polsce. Drugi rozdział przedstawia aspekty prawne oraz regulacje ustawowe dotyczące agroturystyki, wymienia i opisuje różne formy opodatkowania działalności agroturystycznej. Ukazane zostały w tym rozdziale również wymagania jakie stawiane są obiektom agroturystycznym min.: wymagania sanitarno–epidemiologiczne, przepisy BHP i przepisy przeciwpożarowe. Rozdział trzeci obejmuje dokładną analizę gminy Kamionka Wielka oraz obiektu agroturystycznego z wykorzystaniem analizy SWOT poprzez określenie mocnych, słabych stron, jak również szans i zagrożeń, zakończoną krótkim wnioskiem. Rozdział zawiera także biznes plan określonego obiektu agroturystycznego, w którym ukazane są niezbędne dane wykorzystywane do rozpoczęcia własnej działalności. Dokładnie analizuje finanse obiektu na przestrzeni lat (2010 i 2011), jak również określa szacunkowe koszty i przychody. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna
dc.subject agroturystyka pl
dc.subject turystyka pl
dc.title Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju przedsięwzięć agroturystycznych na przykładzie firmy AMELIA pl
dc.title.alternative Economic and social conditions of the development of agro-tourism ventures on the example of AMELIA pl
dc.type masterThesis pl
dc.date.updated 2013-10-15T08:19:21Z


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Prace magisterskie [3237]
    [Zgodnie z obowiązującą procedurą nie udostępniamy pełnych wersji prac dyplomowych]

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info