Proces doskonalenia jakości w firmie sektora MSP na przykładzie Firmy Handlowo-Usługowej "Franko"

WSB-NLU Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Gancarczyk, Jacek
dc.contributor.author Pomietło, Małgorzata
dc.date.accessioned 2017-06-24T10:01:06Z
dc.date.available 2017-06-24T10:01:06Z
dc.date.issued 2010-12-13 13:07:56
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11199/9964
dc.description.abstract Celem pracy jest zaprezentowanie korzyści wynikających z doskonalenia zarządzania jakością w firmie FRANKO. W rozdziale pierwszym przedstawiono definicje małego i średniego przedsiębiorcy, jak również kryteria klasyfikacji przedsiębiorstw. Zilustrowana została rola jaką pełni sektor MSP we współczesnej gospodarce rynkowej oraz wyjaśniono wspólnotową definicję MSP, która obowiązuje w krajach UE od 1 stycznia 2005 r. Rozdział drugi w całości poświęcony został polityce zarządzania jakością. Przedstawione zostały pozytywne strony stosowania zasad TQM-u oraz zagrożenia wynikające z ich braku. Ponadto przedstawione zostały postaci prekursorów w zarządzaniu na świecie, jak również zaprezentowano metody i narzędzia stosowane w prowadzeniu polityki jakości. W trzecim rozdziale przedstawiono opis przypadku firmy handlowo – usługowej „FRANKO”. W czwartym rozdziale zamieszczono analizę, wdrażanie, pozyskiwanie, koszty i korzyści jakie niesie ze sobą polityka jakości w MSP na przykładzie wybranej firmy. Prezentacji został poddany aspekt polityki zarządzania jakością w przedsiębiorstwie widziany oczyma klientów. Reasumując, można przedstawić stwierdzenie, iż jakość wymaga zarówno od pracowników, jaki od naczelnego kierownictwa często zmiany nastawienia do myślenia oraz sposobu dotychczas wykonywanej pracy. Polityka jakości jaką stosuje analizowane przedsiębiorstwo jest oparta o przepisy Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej. Posiada również wprowadzony i stosowany system HACCP. Przedsiębiorca stara się zarządzać swoją firmą racjonalnie, ponieważ zdaje sobie sprawę z faktu, iż od polityki jaką prowadzi zależy ekspansywność, efektywność oraz sukces firmy. pl
dc.language.iso pl pl
dc.rights licencja niewyłączna
dc.subject jakość pl
dc.subject małe i średnie przedsiębiorstwa pl
dc.subject sektor MSP pl
dc.subject zarządzanie jakością pl
dc.subject TQM pl
dc.subject system HACCP pl
dc.subject normy ISO pl
dc.subject polityka jakości pl
dc.title Proces doskonalenia jakości w firmie sektora MSP na przykładzie Firmy Handlowo-Usługowej "Franko" pl
dc.title.alternative The quality improvement process in the SME sector based on the example Franko company pl
dc.type bachelorThesis pl
dc.date.updated 2017-03-09T12:20:27Z


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search WSB-NLU Repository


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics

Info