Przeglądaj wg Autor "Czepiel, Marcin"
Teraz wyświetlane 1 - 2 z 2
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Analiza i ocena kondycji finansowej Zakładów Mięsnych Dobrowolscy Sp. z o.o. w Wadowicach Górnych w latach 2009-2012(2013-05-29 11:31:14) Czepiel, Marcin; Kaczmarek, JarosławCelem pracy jest ocena sytuacji finansowej, majątkowej i wyników osiągniętych przez analizowane przedsiębiorstwo, która może zostać wykorzystana zarówno dla potrzeb wewnętrznych, jak i zewnętrznych, za pomocą metod analizy sprawozdania finansowego. Praca składa się z dwóch części – teoretycznej i empirycznej. Część teoretyczną tworzą trzy pierwsze rozdziały, kolejne dwa stanowią warstwę empiryczną. W rozdziale pierwszym omówiono istotę, cele i przedmiot analizy finansowej. Drugi rozdział zawiera opis źródeł informacji wykorzystywanych w analizie finansowej, strukturę sprawozdań finansowych, jak i zagadnienia dotyczące porównywalności informacji i danych liczbowych. Rozdział trzeci dotyczy metod wykorzystywanych w analizie sprawozdania finansowego przedsiębiorstwa. W rozdziale czwartym zamieszczona została charakterystyka przedsiębiorstwa, które zostało poddane analizie, czyli „Zakład Mięsny Dobrowolscy Sp. z o.o.” w Wadowicach Górnych. Ostatni rozdział poświęcony jest analizie i ocenie kondycji finansowej Zakładu Mięsnego „Dobrowolscy” Sp. o.o. na podstawie danych ze sprawozdania finansowego za lata 2009-2011. Przeprowadzona analiza bilansu, rachunku zysków i strat, rachunku przepływów pieniężnych oraz analiza wskaźników dostarczyła informacji o sytuacji majątkowej i finansowej przedsiębiorstwa oraz umożliwiła właściwą ocenę sytuacji ekonomicznej przedsiębiorstwa Zakład Mięsny Dobrowolscy Sp. z o.o., którą zdefiniować można jako zadowalającą w danych, zmiennych i trudnych warunkach rynkowych.Pozycja Strategia zakupów w przedsiębiorstwie na przykładzie Zakładu Mięsnego Dobrowolscy Sp. z o.o.(2014-11-01 19:14:14) Czepiel, Marcin; Czarnecki, PiotrNiniejsza praca ma na celu przedstawienie zagadnień związanych z opracowaniem i wykorzystaniem strategii funkcjonalnej zakupów. Praca przedstawia kluczowe pojęcia związane z procesem zakupów oraz różnice pomiędzy nimi. Badania przeprowadzone zostały w Zakładzie Mięsnym Dobrowolscy Sp. z o.o. na podstawie danych udostępnionych przez Przedsiębiorstwo za rok 2013. Przeanalizowane zostały informację takie jak ilości i wartości kupowanych produktów a także dane dotyczące współpracy z dostawcami. Badania rozpoczęto od analizy profilowej funkcji zakupów, która wykazała, iż w Przedsiębiorstwie funkcja zakupów jest na etapie przejścia z fazy uświadamiania do fazy rozwoju. Praca przedstawia również metody wspomagające proces tworzenia strategii dla całego przedsiębiorstwa a także strategii funkcjonalnych. Analizę dóbr kupowanych dokonano przy pomocy metody podziału produktów ABC oraz macierzy Kraljica. Na podstawie siły dostawców oraz nabywcy przeprowadzona została analiza portfolia siły rynkowej. Przeprowadzono również analizę portfolia ryzyka zaopatrzeniowego, w której wskazane zostały grupy produktów z wysokim ryzykiem zaopatrzeniowym. Poddano analizie również otoczenie Firmy, której dokonano metodą SWOT. W rezultacie przeprowadzonych badań została opracowana i zaproponowana strategia zakupowa dla Zakładu.