Przeglądaj wg Autor "Dybiec, Dawid"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
Wyników na stronę
Opcje sortowania
Pozycja Łącka Śliwowica – fenomen kulturowy, społeczny, gospodarczy(2015-06-27 09:08:06) Dybiec, Dawid; Głuc, KrzysztofW prezentowanej pracy została przedstawiona Łącka Śliwowica – jako fenomen kulturowy, społeczny i gospodarczy. Od szeregu lat znakiem rozpoznawczym regionu Łącka jest Śliwowica – silny 75% alkohol, produkowany według tradycyjnych receptur już od XIX wieku. Chyba nie ma w naszym kraju człowieka, który na hasło „Łącko”, nie odpowiedziałby: „Aha, to tam gdzie robią Śliwowicę.” Interesujące jest jak to się stało, że nielegalnie pędzony alkohol stał się marką tego regionu. Wiadomo, że około 30 lat temu za produkcję tego trunku można było dostać wysoką karę pieniężną, a nawet pójść do więzienia. Od dawna władze gminy starają się o legalizację produkcji trunku, który przecież jest pewnym elementem kultury ludowej. W takich krajach jak Austria, Czechy, Chorwacja produkcja podobnych specyfików jest legalna. Jako rodowity łącowianin, wychowany w rodzinie, w której ta kultura jest kultywowana przez moich dziadków, rodziców, moją siostrę, mnie i mam nadzieję będzie kiedyś kultywowana przez moje dzieci, postanowiłem wgłębić się w tę tematykę. Liczę też, że w końcu doczekam się tego, iż owa Łącka Śliwowica, która już dzisiaj ma przyznane wiele nagród będzie w końcu legalnie produkowana. Póki co „krasi lica” niestety nie mieści się w unijnym prawie. Nie może być sprzedawana, gdyż prawo nie przewiduje rejestracji tak mocnego alkoholu jako produktu regionalnego.