Polityka Cookies Repozytorium WSB-NLU
I. Postanowienia ogólne
- Niniejszy dokument określa zasady na jakich Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University z siedzibą w Nowym Sączu ul. Grunwaldzka 17, 33-300 Nowy Sącz, NIP: 734-10-03-635, REGON: 490028409 (zwana dalej „WSB-NLU") wykorzystuje pliki cookies na stronie internetowej http://repozytorium.wsb-nlu.edu.pl (zwanej dalej „Serwisem").
- Pliki cookies stanowią niewielkie pliki tekstowe umożliwiające korzystanie z Serwisu, które są przechowywane w urządzeniu końcowym użytkownika Serwisu (np. komputer lub smartfon). Pliki te zawierają co najmniej:
- nazwę domeny serwisu internetowego, z którego pochodzą,
- czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz
- unikalną nazwę.
- Serwis może umieścić plik cookie w przeglądarce użytkowania znajdującej się na jego urządzeniu końcowym. Jest to jednak uzależnione od ustawień przeglądarki, w której funkcja umieszczania plików cookies może być wyłączona. Więcej na ten temat można znaleźć w punkcie IV. poniżej.
- Pliki cookies są bezpieczne dla urządzeń końcowych użytkowników Serwisu. W szczególności tą drogą nie jest możliwe przedostanie się do nich wirusów lub innego niechcianego lub złośliwego oprogramowania.
- Serwis zawiera linki i odnośniki do stron internetowych podmiotów trzecich. WSB-NLU nie ponosi odpowiedzialności za zasady ochrony prywatności obowiązujące na tych stronach.
II. Cele przetwarzania Cookies
Serwis wykorzystuje pliki cookies w celu:
- umożliwienia korzystania z Serwisu;
- dopasowania zawartości Serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika. Przede wszystkim pliki te rozpoznają jego urządzenie, w celu wyświetlania Serwisu zgodnie z preferencjami użytkownika;
- przygotowywania statystyk pomagających poznaniu preferencji i zachowań użytkowników. Analiza tych statystyk jest anonimowa i umożliwia dostosowanie zawartości i wyglądu Serwisu do panujących trendów. Statystyki stosuje się też do oceny popularności Serwisu.
III. Kategorie plików cookies wykorzystywanych w Serwisie
1. W Serwisie wykorzystywane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies:
- Cookies sesyjne: po zakończeniu sesji danej przeglądarki lub wyłączeniu urządzenia końcowego zapisane informacje są usuwane z pamięci tego urządzenia. Mechanizm cookies sesyjnych nie pozwala na pobieranie jakichkolwiek danych osobowych ani żadnych informacji poufnych z urządzeń końcowych użytkowników Serwisu.
- Cookies trwałe: są przechowywane w pamięci urządzenia końcowego użytkownika Serwisu i pozostają tam do momentu ich skasowania lub wygaśnięcia. Mechanizm cookies trwałych nie pozwala na pobieranie jakichkolwiek danych osobowych ani żadnych informacji poufnych z urządzeń końcowych użytkowników Serwisu.
2. Ze względu na cel, jakiemu służą pliki cookies, w Serwisie stosowane są ich następujące rodzaje:
- Cookies niezbędne: umożliwiające korzystanie z Serwisu;
- Cookies analityczne: umożliwiające przeprowadzanie analiz i badań oraz audytu oglądalności, jak również tworzenie anonimowych statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają z Serwisu. Umożliwia to ulepszanie jego struktury i zawartości;
- Cookies wydajnościowe: służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga w zapewnieniu użytkownikom lepszych wrażeń;
- Cookies inne: inne niekategoryzowane pliki cookie są analizowane i nie zostały jeszcze skategoryzowane.
3. Ze względu na pochodzenie cookies:
- Cookies własne, które umożliwiają korzystanie z dostępnych funkcji Serwisu.
- Cookies stron trzecich (zewnętrzne):
- Cookies niezbędne do zbierania ogólnych i anonimowych danych statycznych za pośrednictwem narzędzi analitycznych Google Analytics - Google Ireland Limited – w przypadku użytkowników usług Google w Europejskim Obszarze Gospodarczym i Szwajcarii – z siedzibą pod adresem Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Irlandia lub Google LLC – w przypadku użytkowników usług Google w Wielkiej Brytanii – z siedzibą pod adresem 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, California 94043, USA.
IV. Zarządzanie plikami cookies
- W każdym czasie użytkownik może dokonać zmiany ustawień dotyczących plików cookies w przeglądarce dostępnej na swoim urządzeniu końcowym.
- Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania przeglądarki internetowej.
- Poniżej znajdują się przykładowe opcje edycji ustawień plików cookies w popularnych przeglądarkach:
- Google Chrome - https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=pl
- Safari - https://support.apple.com/pl-pl/105082
- Mozilla Firefox - https://support.mozilla.org/pl/kb/usuwanie-ciasteczek-i-danych-stron-firefox
- Microsoft Edge - Zarządzanie plikami cookie w przeglądarce Microsoft Edge
- Internet Explorer - https://support.microsoft.com/pl-pl/topic/jak-usunąć-pliki-cookie-w-programie-internet-explorer
- Opera - https://help.opera.com/en/latest/web-preferences/
- WSB-NLU zastrzega jednak, że zmiany ustawień w przeglądarce internetowej użytkownika mogą uniemożliwić niektóre funkcje serwisu, a w konsekwencji uniemożliwić poprawne działanie Serwisu.
- Jednocześnie, WSB-NLU umożliwia użytkownikom Serwisu wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookies (nie licząc tzw. niezbędnych plików cookies) zgodnie z preferencjami danego użytkownika.
V. Wykorzystywanie numerów IP urządzenia końcowego użytkownika Serwisu
- WSB-NLU może gromadzić adresy IP użytkowników Serwisu.
- Adres IP to numer przydzielany urządzeniu końcowemu osoby odwiedzającej serwis internetowy przez dostawcę usług internetowych. Numer IP umożliwia dostęp do Internetu.
- W większości przypadków numer IP jest przypisywany komputerowi dynamicznie, tj. zmienia się przy każdym połączeniu z Internetem.
- Adres IP jest wykorzystywany przez WSB-NLU przy diagnozowaniu problemów technicznych z serwerem, tworzeniu analiz statystycznych (np. określeniu, z jakich regionów notujemy najwięcej odwiedzin), jako informacja przydatna przy administrowaniu i udoskonalaniu Serwisu, a także w celach bezpieczeństwa oraz ewentualnej identyfikacji obciążających serwer, niepożądanych automatycznych programów do przeglądania treści Serwisu.
